Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че американските войски незабавно ще започнат изтеглянето си от Афганистан след подписването на историческо споразумение с талибаните, което може да сложи край на 18-годишната война, съобщи радио "Свободна Европа".

Това каза Тръмп пред репортери в Белия дом на 29 февруари, в отговор на въпрос кога войниците ще започнат да напускат Афганистан.

Той обяви, че ще се срещне лично с лидерите на талибаните в не толкова далечното бъдеще, без да е конкретен кога точно ще се случи това.

Според декларацията САЩ ще намали броя на своите войски в страната до 8 600 в рамките на 135 дни след влизането в сила на споразумението с талибаните.

От 2018 г. Вашингтон и талибаните се опитват да договорят мирно споразумение, което да гарантира изтеглянето на чужди войски от Афганистан в замяна на гаранцията на движението, че страната няма да стане сигурно убежище за терористите.

Джон Болтън, бившият съветник по национална сигурност на САЩ, обаче критикува сделката.

"Това е сделка в стил Обама. Легитимирането на талибаните изпраща грешен сигнал до "Ислямска държава" и терористите от "Ал Кайда" и до враговете на Америка като цяло", каза той.

Много експерти също предупредиха, че евентуалните разговори, ако се случат, между афганистанските правителствени служители и талибаните, могат да се окажат проблемни.

Мнозина в Кабул отхвърлиха разговорите с екстремистката група, като изразиха съмнения относно нейната искреност и способността да контролира бойците си.