Ресурсите на суперкомпютри за разработване на ваксина срещу коронавируса са обединени в рамките на държавно-частното партньорство на Съединените щати. Това се съобщава в прессъобщение на Министерството на енергетиката на държавата.
Предполага се, че стартираният консорциум от високопроизводителни компютри трябва да предостави на изследователите достъп до най-мощните изчислителни ресурси в света, което ще помогне значително да се ускори темпа на научните открития в борбата с коронавируса.

Сред основателите на консорциума са Белия дом, Министерството на енергетиката и IBM. Той обединява 16 системи, които заедно предлагат супер изчислителен потенциал на нива над 330 петафлопа (1 петафлопс е от 10 до 15-та степен на операции с плаваща запетая в секунда).

В същото времеq подобна производителност, въпреки мащаба си, не се явява рекордна. По-рано Министерството на енергетиката на САЩ показа компютър, способен да постигне изчислителна скорост от 1,88 ексаопса ( от 10 до 18-та степен на операции с плаваща запетая в секунда).

На пресконференция в Белия дом президентът на САЩ Доналд Тръмп благодари на Google, Microsoft и Amazon, както и на Масачузетския технологичен институт и НАСА за участието в консорциума.

Превод и редакция: БЛИЦ