САЩ обмислят да разширят списъка на страните, на които може да продадат най-модерния си боен самолет F-35 и сред тях са Румъния, Гърция и Полша. Целта е тези партньори в НАТО да подсилят защитата си срещу Русия.

Това заяви пред Камарата на представителите на американския Конгрес вицеадмирал Матиас Уинтър, който ръководи в Пентагона отдела за този проект. В писмено изявление, депозирано днес, той завява, че общо 5 държави може да попаднат сред тези, на които е позволено да имат F-35. Останалите са Испания и Сингапур.

Новината съвпада с напрежението между САЩ и Турция, която е сред разработчиците на самолета. Причината е руската зенитна система С-400, която Реджеп Тайип Ердогат купи от Русия. Според Вашингтон интегрирането ѝ с F-35 ще позволи достъп до секретни елементи от самолета и руснаците да разберат как да го откриват с радарите си.

Анкара продължава да настоява, че за нея въпросът за С-400 е приключен. Опитите Турция да бъде заместена в производството с друга държава, може да струва забавянето на 75 самолета, коментира американски официален представител, цитиран от "Ройтерс".

Продажбите на оръжие от типа на F-35 за други държави представляват сделки между правителства, като Пентагонът играе ролята на посредник между чуждата държава и "Локхийд Мартин".

Първата страна с F-35 стана Белгия, която подменя остаряващите F-16 срещу 4 млрд. долара. Договори вече имат Великобритания, Италия, Турция, Норвегия, Холандия, Австралия, Израел, Япония и Южна Корея. Други държави, които се интересуват от тази машина, са Финландия, Швейцария и Обединените арабски емирства.