САЩ обвиниха в четвъртък групировката "Ислямска държава" (ДАЕШ), а не талибаните, за нападението срещу родилно отделение в Афганистан тази седмица, при което загинаха 24 души, включително и две новородени.

Те призоваха правителството да поднови усилията за мир с талибаните.

Не беше ясно дали декларацията ще бъде достатъчна, за да отмени решението на правителството в Кабул за възобновяване на офанзивните операции срещу групата.

Афганистанският президент Ашраф Гани нареди на военните офанзива срещу талибаните след нападението на болницата в Кабул и самоубийствения атентат в провинция Нангархар, при който бяха избити десетки хора.

Специалният представител на САЩ Залмай Халилзад обвини ДАЕШ за двете атаки в изявление, публикувано в Twitter, заявявайки, че групата се противопоставя на всяко талибанско мирно споразумение и се стреми да предизвика сектантска война в Ирак в Афганистан.

"Вместо да попаднат в капана на ДАЕШ и да забавят мира, афганистанците трябва да се съберат, за да смажат тази заплаха и да търсят възможност за исторически мир", каза Халилзад.

Групировка, свързана с ДАЕШ, пое отговорността за атентата в Нангархар, според SITE Intelligence Group. Никой обаче не е поел отговорност за нападението в болницата.

Талибаните отрекоха участие в атентатите, но правителството ги обвини в работа с други въоръжени групи, които биха могли да бъдат замесени.
Атентатите бяха поредния неуспех в плановете на президента на САЩ Доналд Тръмп за привеждане на мир в Афганистан и прекратяване на най-дългата война в Америка.

Споразумение между САЩ и талибани от 29 февруари призова за поетапно изтегляне на американските войски и афганистанското правителство и талибаните да освободят някои затворници до 10 март, когато трябваше да започнат разговорите.