Северна Македония стана 30-ият член на НАТО, като нейният флаг ще бъде издигнат на 30 март над централата на Северноатлантическия алианс в Брюксел. Това се казва в писмено изявление на държавния секретар на САЩ Майк Помпео, разпространено от Държавния департамент, съобщават световните осведомителни агенции. 


"На 27 март 2020 г. САЩ като депозитар на Вашингтонския договор получиха документ за присъединяването на Република Северна Македония към Северноатлантическия договор, коeто превърна Северна Македония в 30-ия съюзник на НАТО. На 30 март флагът на Северна Македония ще се издигне над централата на НАТО", отбелязва Помпео.

"Влизането на Северна Македония в НАТО днес е кулминацията на многогодишните усилия на правителството и народа на Северна Македония за присъединяване към Северноатлантическия алианс", посочва още ръководителят на американската дипломация.

"Членството на Северна Македония в НАТО ще допринесе за по-голяма интеграция, демократични реформи, търговия, сигурност и стабилност в целия регион", убеден е той.

Според Помпео "вратите на НАТО остават отворени за онези страни, които искат и могат да проведат реформите, необходими, за да отговарят на високите стандарти на НАТО и да поемат отговорността и ползите от членството" в алианса.

Миналата седмица генералният секретар на Северноатлантическия алианс Йенс Столтенберг заяви, че всички страни от НАТО са завършили процеса по ратифициране на протокола за присъединяване на Северна Македония към алианса.

През юни 2018 г. външните министри на Македония и Гърция на брега на Преспанското езеро, по протежение на което минава границата между двете страни, подписаха споразумение за ново официално име на бившата югославска република. Преспанското споразумение предвижда използването на наименованието "Република Северна Македония". Това споразумение имаше за цел да разреши не само дългогодишния спор с Атина относно името на югозападната ни съседка, което съвпада с името на северната гръцка област, но и да открие пътя на Скопие към НАТО и Европейския съюз. В средата на февруари миналата година Преспанското споразумение влезе в сила.

България приветства присъединяването на Република Северна Македония като пълноправен член на НАТО.

Това се казва в изявление на външно министерство.

Този исторически акт, заедно с очакваното започване на преговори за присъединяване към ЕС, ще доведе до превръщането на страната в надежден съюзник с принос за сигурността и демократичния напредък на региона и евроатлантическото пространство.

Това е важно събитие и за НАТО, за усилията за разширяване на зоната на сигурност и стабилност и реализиране на визията, родена през 1989 г., за изграждане на единна, свободна и мирна Европа. То излъчва силен сигнал и към останалите страни-кандидати относно продължаването на политиката на отворени врати на НАТО и за важността на усилията за осъществяване на вътрешни реформи и подготовка за членство, се казва в изявлението.