Администрацията на САЩ е положително настроена към решението на ОПЕК+ да увеличи квотите за производство на петрол през септември със 100 000 барела дневно, заяви в сряда съветникът по енергийната сигурност на Държавния департамент Амос Хохщайн, предават световните агенции.

"Това е стъпка в правилната посока", заяви Хохщайн.

В докладите се отбелязва, че макар и да става дума за леко увеличение на квотите, Хохщайн не го уточнява.

"В края на краищата няма да оценяваме броя на барелите, а дали цените на петрола се понижават", каза той. Според Хохщайн администрацията на президента Джо Байдън ще се стреми да гарантира, че цената на енергийния ресурс ще продължи да пада.

По-рано в сряда източник от една от делегациите съобщи, че министрите от ОПЕК+ са решили да увеличат квотите за добив на петрол през септември със 100 000 барела дневно.

Референтните бази остават в съответствие с решенията, взети през юли 2021 г., т.е. те не се променят.

Министерският мониторингов комитет на ОПЕК+ препоръча увеличаване на петролните квоти през септември със 100 хил. барела дневно, въпреки че преди заседанието му основният вариант беше квотите да се запазят на нивата от август.

Така че в случай на такова увеличение на квотите Саудитска Арабия може да увеличи производството си с по 25 хил. барела дневно, а ОАЕ - с 8 хил. барела дневно. Това са едни от малкото страни от ОПЕК, които имат капацитет да увеличат производството на петрол.

Към юни страните от ОПЕК+ изостават с около 2,8 млн. барела дневно от целта си за производство.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук