Американските военновъздушни сили "трябва да бъдат подготвени да установят превес във въздуха в първия ден на войната," в противен случай "останалите служби няма да имат време да се присъединят към конфликта."

Условието за победата на Съединените щати в световна война беше посочено от военния експерт и помощник секретар на ВВС Уил Ропър пред американското издание Breaking Defense

Както е разказал Ропър, активно насърчаващ програмата Next Generation Air Dominance (NGAD), в рамките на която се създава изтребител от шесто поколение, самолетът от пето поколение F-35 Lightning II все още не може да се счита за наличен за закупуване в голямо количество.

Според Ропър, в момента базовата цена на изтребителя от пето поколение е конкурентна, което не може да се каже за експлоатационните разходи на самолета.

Според авиационния анализатор Ричард Абулафия, плановете за закупуване на 1 763 F-35A Lightning II от американските военновъздушни сили "винаги са били една от най-странните измислици в доставките за отбрана".

„По принцип те могат да си позволят да придобият около 50 такива изтребители годишно, като се имат предвид конкуриращите се приоритети и, като се добавят 20-25 години при този темп, вероятният общ брой F-35A Lightning II ще бъде около 1000-1200 ", допуснал е експертът.

Абулафия смята, че идеята за намаляване на покупките на F-35A Lightning II в полза на изтребител от шесто поколение, разработен в интерес на ВВС на САЩ като част от програмата Next Generation Air Dominance (NGAD), е погрешна.

През януари Ропър обяви, че разработването на изтребител от шесто поколение, което се изпълнява като част от проекта NGAD в полза на американските ВВС, използва инженеринг в стила на Формула 1.

Превод и редакция: БЛИЦ