Камарата на представителите в Конгреса на САЩ прие увеличаване възрастта за купуване на полуавтоматично оръжие на 21 години и забранява продажбата големи пълнители. 

Гласуването се случи часове след като комисия изслуша емоционални свидетелски показания на близки на загинали при случили се наскоро масови стрелби.  

Смята се, че това са едни от най-строгите мерки за контрола на носенето на оръжие, приемани от американски законодатели, но за превръщането им в закон има нужда от приемане и в Сената. 

Изгледите за това са почти никакви с оглед на твърдата опозиция на републиканци по въпроса за нови рестрикции.

Вотът в Камарата на представителите така става "упражнение по (отправяне на) политическо послание", както посочва Вашингтон Поуст, цитиран от БНР. 

С други думи с гласуването демократите се опитват да покажат на гласоподавателите, че застават зад подкрепяни от широката общественост мерки.  

Междувременно през вчерашния ден двупартийна група от сенатори продължи да работи над общо предложение за промяна на законите за носене на оръжие. 

В Сената се работи над не чак толкова мащабно предложение, което да включва работа за подобрение на програми за психично здраве, засилване охрана на училища и по-големи проверки при покупката на оръжие.

Демократи казват, че има решения, зад които застават мнозинството американци, но републиканци изразяват притеснения, че готвените мерки могат да се окажат политически обусловени и отправна точка за посегателство върху втората поправка от Конституцията, гарантираща правото на носене на оръжие.