САЩ призоваха държавите да не пускат във въздушното си пространство руски самолети, които летят към Венецуела. Говорителят на Държавния департамент на САЩ призова държавите да "последват примера на Малта" и да затворят въздушно то си пространство за руски военни самолети към Венецуела.

Вчера говорителят на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова съобщи, че Малта е отказала руска молба да използва въздушното пространство за прелитане на военен самолет от Сирия за Венецуела на 4 април. Захарова добави, че Малта не е съобщила причината за решението си.

"Ние приветстваме правителството на Малта за отказа да се позволи руски самолети да използват въздушното й пространство за доставки за бившия брутален режим във Венецуела. Ние призоваваме всички държави да последват примера на Малта и да спрат подкрепата на Кремъл за диктатора Мадуро", написа в "Туитър" говорителят на Държавния департамент Морган Ортагус.

Русия, която достави изтребители, танкове и противовъздушна система на Венецуела, отхвърля критиката на САЩ за военното си сътрудничество с Каракас. Москва уверява, че не се намесва във вътрешните работи на латиноамериканската държава и не представлява заплаха за регионалната стабилност.