САЩ са готови да унищожават руски ядрени ракети в нарушение на Договора за ракети със среден и по-малък обсег. Това беше заявено от Постоянния представител на САЩ в НАТО Кей Бейли Хатчисън на пресконференция в навечерието на срещата на министрите на отбраната на страните членки на НАТО в Брюксел на 3-4 октомври.

Запис от срещата на Хатчисън с журналисти е на разположение на уебсайта на Постоянната мисия на САЩ в НАТО. "Ответните мерки ще бъдат да се свалят ракети, които са разработени от Русия в нарушение на договора", каза тя. В отговор на въпрос от журналистите дали целта е да бъде убедена руската страна да не разполага такива ракети, Хътчисън заяви, че "това е американският избор".

"Но мисля, че въпросът е какво ще направим, ако ситуацията стигне до точката, в която ще разберем на какво са способни - отбеляза постояният представител. В този случай ще проучим възможностите да свалим ракета, която може да достигне до някоя от страните ни в Европа или Аляска, т.е. в интерес на всички нас и на Канада. " "Документирахме, че Русия нарушава договора", добави тя.

"Ние представихме тези доказателства на Руската федерация, всички наши съюзници видяха някои от тези доказателства, мисля, че е важно да продължим да правим всичко възможно, за да окажем натиск върху Русия така че тя, първо, да признае, че е нарушила договора и, второ, да престане да нарушава."

Според Съединените щати, Русия нарушава договора за ракетите със среден и по-малък обсег, като използва ракети "Новатор 9М729". Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова по-рано каза, че Съединените щати обвиняват Русия в нарушение, цитирайки факта, че обхватът на ракетата "9M729" надхвърля параметрите, договорени в този документ, но не дава никакви доказателства за обвиненията.