Американският държавен секретар Хилъри Клинтън е в Турция, която е последната й спирка в продължилата седмица обиколка. Това е първата визита на представител на новата американска администрация в Турция.
По време на срещите си се очаква Хилъри Клинтън да разговаря по широк кръг проблеми, сред които ролята на Турция в Близкия изток и възможностите за осигуряване на мир в Кавказ.
След обтегнати отношения с администрацията на Буш визитата на Клинтън се разглежда като възможност за подновяване на съюза между двете страни. Турция определи визитата на Клинтън като "важно потвърждение" на нейните стратегически връзки с Америка.
 Сред проблемите, които ще бъдат обсъдени са възможностите на Турция като посредник в Близкия изток, както и ролята й за намаляване на зависимостта на Запада от енергийните източници на Русия.
Освен това, ще бъде дискутиран и въпросът за Ирак, след като Анкара намекна, че ще позволи на САЩ да използват територията и базите й за планираното изтегляне на войските си. По въпроса за Афганистан обаче не е ясно дали Турция е готова да предостави войски за операциите там.
Визитата дава и шанс за подобряване на отношенията между старите съюзници - САЩ и Турция, коментира BBC. /БЛИЦ