Вероятността руският президент Владимир Путин да използва тактически ядрени оръжия във войната срещу Украйна е най-високата от началото на пълномащабната инвазия на 24 февруари, но шансовете за развитие на такъв сценарий все още са малки. Това пише CNN, позовавайки се на американски служители, запознати с последните данни на американското разузнаване.

Западното разузнаване следи отблизо за всякакви признаци за промяна в плановете на Путин, след като той засили заплахите да използва ядрено оръжие миналата седмица. Според няколко източника заплахата със сигурност е „повишена“ в сравнение с предходната година. Но засега няма признаци, че Русия планира да използва ядрени оръжия в близко бъдеще и „общата оценка не е променена“, пише изданието.

В коментар към публикацията няколко представители на Пентагона също отбелязват, че в момента няма признаци Русия да премества ядрени оръжия, отбелязвайки, че Щатите могат да открият движението дори на малки бойни глави от държавата агресор.

Два източника от разузнаването изразяват мнение, че общото усещане на върха в САЩ е, че заплахата Путин да използва ядрени оръжия е по-голяма от всякога, но се основава предимно на изявления на руския лидер и данни за руските жертви в Украйна, а не на каквито и да било достоверни доказателства, че Кремъл сериозно обмисля този вариант.
Служители, запознати с разузнаването, твърдят пред репортери на изданието, че има няколко възможности Путин да използва ядрени оръжия - той може да нареди те да бъдат тествани в морето като демонстрация на сила, за да накара Запада или украинското правителство да направят отстъпки. Освен това може да ги използва на самата територия на Украйна – на бойното поле или в населено място. Но в този случай руският президент ще загуби всякакво влияние на световната сцена и вероятно той го разбира.

Припомняме, че наскоро бившият германски канцлер Ангела Меркел призова Запада да приеме насериозно заплахите на Путин за използване на ядрено оръжие.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук