Атаката на ВВС на Турция по сирийски територии, контролирани от кюрдите, е опит да се защити от терористични атаки, твърди руският политолог Александър Сотниченко в интернет-изданието riafan.ru.
БЛИЦ припомня, че днес турски изтребители атакуваха кюрдска база на SDF в планините Карачох край град Дери, където имало медиен център, радиоцентър, комуникационен център и военни обекти.
 

Освен това ВВС на Турция нанесла удар в иракската провинция Синджар, населена предимно с кюрди.
 
Сирийските кюрди са най опасният противник за Турция. Те са много близки до турските кюрди, които от десетилетия водят терористична война против турските власти. В тази война са загинали над 40 хил турски граждани.
 
Сегашната атака на турските ВВС е свързана с опитите да бъде спрян потокът от оръжие към територията на Турция, която се опитва да се защити от кюрдския сепаратизъм.
 
Според политолога Александър Сотниченко, основен противник на стабилността в региона са САЩ, защото именно те кроят планове за разделяне Сирия на части и попътно да отслабят Турция.
 
При това разделяне за Асад ще останат най-гъсто населените провинции Латакия и Тартус, но практически те нямат никакви минерални ресурси. Богатите на нефт и газ райони ще отидат при кюрдите. Турция на свой ред ще получи на границата си терористичен анклав, заплашвайки нейната цялост, а САЩ ще манипулират всички.
 
Започнатата от Турция операция „Щит на Ефрат” против ИД реално доведе до разделяне на кюрдските анклави на сирийска и иракска част. В случай на обединение на тези части на границата с Турция ще се появиш мощна Кюрдска държава със силна нефтена индустрия и със закалена армия в боевете с ИД. Тази държава ще бъде враждебна и към Сирия, и към Турция.
 
„За САЩ е категорично неприемливо създаването в Близкия Изток на стабилни държави. Тук техните възгледи напълно съвпадат с тези на Израел. Докато мюсюлманите воюват с мюсюлмани, а кюрдите с кюрди, САЩ и Израел няма от какво да се притесняват. Затова САЩ ще се постараят да раздухват вътрешни конфликти в страните от Близкия Изток. За Турция това е също така опасно, както и за Сирия. Именно тяхното разбиране за отрицателната роля на САЩ в региона могат сериозно да сближат позициите на Турция и Русия. Ако Русия покаже разбиране за тази ситуация, то заедно с Турция може да попречи на плановете на САЩ, насочени към разкъсване на Сирия” – твърди политологът Александър Сотниченко
 
Превод и редакция: БЛИЦ