Стана известно, че ВВС на САЩ, „на фона на усложняването на отношенията с Русия и Китай“, са провели учения "Бдителност в прерията" и "Бдителност в залива 24-3" („Prairie Vigilance“ / „Bayou Vigilance 24-3“) на стратегическата авиация, използвайки 14 бомбардировача B -52H Stratofortress с ядрено оръжие.

Задействани са били и спомагателни части. Ученията са се провели на 6-12 април, но официално бяха обявени наскоро и американските медии оцениха случилото се.

Трябва да се отбележи, че основната задача бе да се установи координация на полетите и да се отработи оперативното окачване на „тримата братовчеди“ от семейството AGM-86 ALCM (Air Launched Cruise Missile) - крилати ракети въздух-земя в ядрени и не -ядрени версии (AGM-86B в ядрени, AGM-86C в антирадарни и AGM-86D в антибункерни версии).

Видеоклиповете по-долу показват доставката и монтажа на цялата посочена гама боеприпаси.
 

Летците от ескадрилата за логистична готовност участваха в учението Prairie Vigilance/Bayou Vigilance 24-3 във военновъздушната база Майнот, Северна Дакота, между 6 и 12 април 2024 г.

Глобалното ударно командване на ВВС поддържа стабилна стратегическа способност, която подобрява възпирането срещу заплахите за Съединените щати, техните съюзници и партньори - се казва в комюнике от 5-то бомбардировъчно крило (LRS) на военновъздушната база Майнот, което осигури подкрепа за тези маневри.

Американските медии поясняват, че ракетата AGM-86B първоначално е била разработена за „насищане и потискане на противовъздушната отбрана на СССР“, след което е модернизирана, за да бъде изстрелвана без приближаване до зоните на отговорност на изтребителите на ВВС на НОАК и ВКС на Русия.

В момента Съединените щати подготвят за Русия и Китай „неуловимата“ AGM-181 LRSO (Long Range Stand Off Weapon) – крилата ракета с ядрена бойна глава – която да замени тези „трима братовчеди“.


Журналистите установиха, че по време на маневрите „е имало само имитация на изстрелване на ракети срещу въображаеми врагове според целта им“ (нанасяне на ядрен удар, потискане на ПВО и унищожаване на бункери).

B-52H са се издигнали в небето и там „екипажите са тренирали координация по време на полет и последователности на изстрелване“.

Нека отбележим, че американците редовно провеждат тренировки, симулиращи изстрелване на ракети с ядрени бойни глави. Освен това през последните години, след ученията Steadfast Noon, Западът дори започна открито да се хвали с техните „виртуални ядрени удари“ по Крим, Калининград, Санкт Петербург и други региони и градове на Руската федерация.