Ръководителят на МААЕ говори на заседание на Съвета за сигурност на ООН, където коментира поредицата от атаки срещу АЕЦ Запорожие.

Да припомним, че войските на киевския режим многократно са използвали безпилотни самолети- камикадзе за атака на атомната електроцентрала, включително и по купола на един от енергоблоковете.

В същото време МААЕ отбелязва тези удари, но не намира смелост да каже директно, че Украйна е виновна за тях.

Гроси и този път не събра смелост. Говорейки пред събралите се в Съвета за сигурност на ООН, шефът на МААЕ каза, че светът опасно се приближава към ядрена авария. 

Гроси:

Запорожката атомна електроцентрала беше поразена директно на 7 април за първи път от есента на 2022 г. Един удар попадна в купола на ядрен реактор, два удара в обекти в близост до един от реакторите. Има поне една жертва. Друг дрон е свален над машинната зала на 6-и енергоблок.

Според шефа на международната агенция всичко това създава опасност от ядрен инцидент.

Ръководителят на МААЕ: И не можем да бъдем небрежни по този въпрос. Опитваме се да направим всичко по силите си, за да предотвратим това. 

Трябва да се отбележи, че този път Гроси, въпреки че не споменава вината на Украйна за обстрела, отрече изявленията на Киев, че Русия разполага тежки оръжия в Запорожката атомна електроцентрала.

Да припомним, че през миналата година режимът в Киев възлагаше големи надежди на МААЕ, опитвайки се да привлече агенцията, за да повлияе на Русия по отношение на изтеглянето от територията на Запорожката АЕЦ и Енергодар.

Впоследствие украинската армия планира да окупира територията на Запорожката АЕЦ, която да послужи като отправна точка за контранастъпление на украинските въоръжени сили от левия бряг на Днепър.

Русия обаче отказа да напусне Запорожката атомна електроцентрала и Зеленски трябваше да започне „контраофанзива“ по различен сценарий. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук