Американски войски при атака с хеликоптер през уикенда в Северна Сирия са заловили боец на групировката "Ислямска държава" (ДАЕШ), съобщи централното командване на САЩ в понеделник.

Според CENTCOM, операцията е била проведена в събота, като заловеният е Абу Халил ал-Фадани. Известно е, че има връзки с ДАЕШ в региона.

Няма убити или ранени цивилни.

"Залавянето на служители като ал-Фадани увеличава способността ни да локализираме, насочваме и премахваме терористи от бойното поле", заяви говорителят на CENTCOM подполковник Трой Гарлок. И добави, че CENTCOM остава ангажиран с мисията. 

Припомняме, че през юли, Съединените щати обявиха, че са извършили удар, при който е убит лидерът на "Ислямска държава" в Източна Сирия - Осамах ал Мухаджир.

По информация на Централното командване на САЩ атаката е била извършена на 7 юли от същите дронове MQ-9, които по-рано през деня са влезли в сблъсък с руски самолети, продължил почти два часа.

Тогава американските военновъздушни сили публикуваха видеозаписи, за които твърдят, че показват среща между безпилотните летателни апарати и руските изтребители, принудила MQ-9 Reapers да предприемат действия за избягване.

Централните военновъздушни сили на САЩ заявиха, че въпросните събития представляват ново ниво на непрофесионални и опасни действия от страна на руските военновъздушни сили, опериращи в Сирия.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук