Съединените щати затегнаха санкциите срещу Венецуела в петък и поставиха в черния списък четири компании и девет петролни танкера, свързани с Боливарската република. Това се посочва в изявление на министерството на финансите на САЩ.


Ограничения бяха наложени на три корабни компании от Либерия и на една от Италия. Под санкциите попадат и два танкера под италианско знаме, четири - под малтийски, два - под гръцки и един - под панамски.

Според министерството на финансите на САЩ танкерите се занимават с транспортиране на петрол от Венецуела до Куба. "Съединените щати продължават да предприемат решителни мерки срещу незаконния режим на бившия президент Никола Мадуро и тези, които подкрепят режима на Мадуро и допринасят за хуманитарната криза във Венецуела", казаха от Белия дом.

Миналата седмица Съединените щати добавиха към списъка за санкции две компании, работещи в петролния сектор на Венецуела.

Латиноамериканската страна през последните години преживява остра социално-икономическа криза, придружена от хиперинфлация и обезценяване на националната валута.

Тази година ситуацията се задълбочи от рязкото изостряне на конфронтацията между правителството и неговите политически опоненти. Лидерът на опозицията Хуан Гуайдо заяви, че е действащ президент на 23 януари.

Съединените щати го признаха за временен държавен глава, страните от групата на Лима (с изключение на Мексико), Организацията на американските държави и повечето от страните от ЕС се присъединиха към тях.

Мадуро обяви, че това е опит за преврат. Русия, Беларус, Боливия, Иран, Китай, Куба, Никарагуа, Салвадор, Сирия и Турция изразиха своята подкрепа.