САЩ са получили 100 милиона долара от Саудитска Арабия във вторник - деня, в който държавният секретар Майк Помпео пристигна в саудитската столица Рияд, за да дискутира изчезването на журналиста Джамал Кашоги, съобщава в. "The Washington Post".

Арабската страна обяви, че сумата е преведена в подкрепа на усилията на Вашингтон да стабилизира ситуацията в североизточната част на Сирия през август тази година. Въпреки това случаят поражда въпроси, посочва вестникът.

Заради времето на превеждане на сумата се изказват съмнения дали Саудитска Арабия не се опитва да парира обвиненията, че нейни агенти са виновни за изчезването на журналиста.

От държавния департамент отричат каквато и да било връзка между плащането и разговорите на Помпео със представители на саудитските власти.

От своя страна президентът Доналд Тръмп, който даде брифинг за пресата,  категорично отрече, че се опитва да прикрива Саудитска Арабия. 

Междувременно Помпео коментира днес, след като се завърна от Рияд, чеСАЩ са готови да дадат още няколко дни на Саудитска Арабия за разследване на случая с Кашоги. Държавният секретар допълни, че саудитските власти с аго уверили в решимостта си да проведат детайлно разследване. По думите на Помпео, Вашингтон очаква резултатите през близките дни, след което ще вземе решение за следващите си стъпки.

Припомняме, Кашоги, който е кореспондент на "The Washington Post", изчезна на 2 октомври, след като влезе в сградата на саудитското консулство в Истанбул. Никой не го е виждал да излиза от сградата. Турските власти обявиха, че той е убит.