Турски чиновник, пожелал анонимност опроверга пред „Дейли Сабах” твърдението на гръцките власти, че нелегално преминалите на нейна територия мигранти са много по-малко и само 73 са били арестувани, защото не идват от Идлиб.

Той показа множество видео клипове, заснети в различни райони, на които се виждат десетки бежанци, пресичащи река Марица с лодки.

„Струва ми се, че гръцкото външно министерство обвини Турция в участие в дезинформационна кампания по отношение на броя на бежанците, преминали на територията на ЕС“, заяви официалният служител.

„Според съобщения в медиите, нашите гръцки приятели вярват, че само 73 бежанци са стигнали до тяхната територия. Очевидно нямаме причина да смятаме, че гръцките служители умишлено биха подвели своите граждани и международната общественост относно тежестта на ситуацията “, добави той.

Над 100 000 мигранти са преминали турската граница от най-северозападната провинция Одрин в Гърция и България от петък, заяви министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу пред „Дейли Сабах” по-късно в неделя.

На фона на ескалиращото напрежение в сирийската провинция Идлиб, турският президент Тайип Ердоган отвори за бежанци границите на страната към Европейския съюз, по специално по маршрута през Одрин, обхващащ границите с Гърция и България, уточнява БГНЕС.

Напрежението между мигрантите и гръцките гранични власти ескалира тази нощ. Полицията и военните използваха димни гранати, сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръснат тълпите, напиращи да проникнат в Гърция. На остров Лесбос местни жители не позволиха на пристигащите с лодки мигранти да слязат на брега и подпалиха необитаем бежански лагер на ООН.

Международни медии съобщават, че при сблъсъците са били бити, ограбени и сериозно ранени двама чуждестранни журналисти, отразяващи събитията.

В Гърция след среща за националната сигурност говорителят на кабинета Стелиос Пецос заяви, че настоящата ситуация е „активна, сериозна, изключителна и асиметрична заплаха за националната сигурност на страната ни. Струпаните тълпи от хора се използват от Турция като пешки за оказване на дипломатически натиск”. Той обяви, че Гърция временно замразява разглеждането на всички молби за предоставяне на убежище в страната.

Премиерите на Гърция и България проведоха множество разговори с различни европейски лидери.

БЛИЦ припомня, че днес Бойко Борисов ще разговаря в Анкара с президента на Турция Реджеп Ердоган за мигрантската криза, а гръцкият премиер Мицотакис ще посети границата между Турция и Гърция заедно с шефа на Европейския съвет Шарл Мишел утре. Френският президент Макрон изрази солидарност и твърдата си подкрепа за Гърция и България в настоящата кризисна ситуация по границите и на двете страни.

“Изразявайки пълната си солидарност с Гърция и България, Франция е готова да допринесе за усилията на европейските държави да им предоставят оперативна помощ и да защитят границите си. Трябва да работим заедно, за да избегнем хуманитарна и миграционна криза”, написа френският президент в Туитър.

Министрите на външните работи на ЕС ще проведат спешна среща през следващата седмица, за да обсъдят влошаващия се конфликт в Сирия, който доведе десетки хиляди бежанци до границите на блока с Турция, заяви дипломат №1 на ЕС Жозеп Борел.

Сраженията около сирийската въстаническа крепост Идлиб “представляват сериозна заплаха за международния мир и сигурност” с тежки хуманитарни последици за региона и извън него”, се казва в изявлението на Борел.

ЕС “трябва да удвои усилията си за справяне с тази ужасна хуманитарна криза с всички средства, с които разполага”, каза той.

“Ето защо призовавам за извънредно заседание на Съвета по външни работи следващата седмица, за да обсъдим развиващата се критична ситуация”.

Борел каза, че срещата се организира главно по искане на Гърция, която е изправена пред струпване на хиляди мигранти на границата й с Турция.

Вчера министър-председателят Бойко Борисов обсъди в телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел обстановката на българо – турската граница. Българският премиер изтъкна, че само с общи усилия и дипломация може да се постигне стабилност и сигурност в региона, а това значи мир и просперитет за Европа.

В хода на разговора министър-председателят Борисов отбеляза пред канцлера Меркел, че Турция не трябва да бъде оставяна сама в подобна ситуация и спешно се налага да й бъде оказана подкрепа. „Необходимо е дълготрайно да решим проблема с миграцията“, подчерта премиерът Бойко Борисов.

В телефонен разговор с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, проведен в неделя по същата тема, премиерът Борисов отбеляза, че в момента към България мигранският натиск не е сериозен и ситуацията по границата ни с Турция е спокойна.

В хода на разговора бе отбелязано, че водещ приоритет на ЕК е да даде увереност на Гърция и България, че имат пълната подкрепа от институцията. Изразена бе готовността Комисията да осигури допълнителна помощ на двете страни, включително чрез „Фронтекс“ за граничните зони.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!