Не само напливът от бежанци на южната ни граница, но и пълзящият към страната ни коронавирус ни тревожи. Това заяви в сутрешния блок на NOVA полковник доцент Андрей Галев - началник на Център по военна епидемиология и хигиена.

„В началото на този период от годината ни атакуват различни респираторни вируси, като един от тях е от групата на коронавирусите”, каза Андрей Галев, началник на Център по военна епидемиология и хигиена

„Държа да отбележа, че профилактиката е невидима. Зад добрите резултати стои работа и добра организация.

Когато говорим, че нещата вървят добре, това означава, че някой е поработил добре.

Организацията по дезинфекцията на самолета, довел българите от Италия, беше много добра. Използвахме кислороден препарат, който е най-подходящ за машини. Използвахме го и при африканската чума”, обясни Галев.

От последните минути: Шефът на ВМА каза има ли коронавирус в България

„Военно положение значи ред. Надявам се този ред да се усеща от хората. Имаме безпрецедентни мерки, който до този момент не са взимани”, допълни той.

„Смятам, че болниците в страната са готови да се справят със случаи на коронавирус у нас.

Ако се появи суха кашлица, болки и сухота в гърлото човек трябва да се обърне към личния си лекар. Той ще организира преглед в инфекциозно отделение. Във всички 28 болници в страната има инфекциозна клиника, която е инструктирана и подготвена”, допълни Галев.

„Тази година беше различна. Атакуваха ни 3 различни щама на грип. Интересно беше, че в различните областни на страната и грипът беше различен”, каза Галев.

Той коментира и повторно заболелите от коронавирус в Китай.

„Една от причините за това е изменчивостта на вируса или несъздаването на траен имунитет”, смята Галев.

Целия разговор гледайте във видеото: