Лекари от Йемен така и не дочакаха помощ от западните си колеги за операцията на сиамски близначета. Бебенцата били на две седмици и трябвало да се вземат спешни мерки за спасяването им, които болницата в столицата Сана не могла да предложи. 

Преместването на близначетата, обаче, така и не се провело заради войната и затваряне на международното летище. Днес бебетата починали.Те се появили на бял свят при изключително сложно раждане и веднага били поставени в инкубатор. Имали отделен гръбначен стълб, сърце и стомах, но общи бъбреци, репродуктивни органи и черен дроб. Веднага след раждането им шефът на неонатологията доктор Файсал Балбали помолил колеги от други държави за спешна помощ. Той обяснил, че заради войната болницата работи в ограничен режим и не може да се направи основно изследване, като например ядрено магнитен резонанс.Липсвало и оборудване за отделянето на близначетата. 

В акцията по спасяването им се включила хуманитарна организация от Саудитска Арабия, но не успели да закарат навреме бебетата дотам. 

Летището било затворено и така и не станало възможно да излети подготвения за транспортирането самолет. 

Гражданската война в Йемен продължава вече 4 години. Кървавият конфликт избухна през 2015 г.

Превод БЛИЦ