ВВС на САЩ разчитат към средата на 2020-те години напълно да подготвят многоцелевия изтребител V поколение F-35 за противопоставяне на руските и китайските системи за ПВО, пише специализираното издание Scout Warrior.
„Те имат цифрови системи на ракетите клас „земя-въздух”, които са много маневрени и са способни да си сменят честотата. Да се направят копия на тези ракети не е никак просто” – заявил директорът на департамента за интеграция F-35 във ВВС генерал-майор Джефри Харигиън.
 

Сега F-35 се тества както в полети, така и с компютърни симулации в реални условия.
 
Американските военни оценяват С-300 като една от главните заплахи за програмата Joint Strike Fighter, насочена към модернизиране на бомбардировъчната и ударната авиация на всички родове войски, отбелязва изданието. Те виждат основната опасност в способността на ракетната система да опознава и унищожава (включително стелт-изтребителите) от голяма дистанция.
 
Конструкторите на F-35 се надяват, самолетът ще може да се адаптира към заплахите от нов тип с помощта на „отворената архитектура” на изтребителя. Според техния замисъл, програмното осигуряване, бордовата авионика и технологиите на F-35 ще могат да се обновяват в зависимост от появата на новите разработки.
 
По думите на Харигиън, във ВВС считат малко вероятно потенциалното сблъскване с повече или по-малко равни по сила противник като Русия или Китай, затова се подготвят за него.
 
Сега опасения у военните в САЩ предизвикват техни опоненти, които могат да купят руски или китайски технологии за ПРО и да заплашват Америка.
 
Превод и редакция: БЛИЦ