Парламентарният дебат за необходимостта от въвеждането на промени в Конституцията на Македония във връзка с прилагането на договора за името трябваше да приключи в петък, 19 октомври. Но последният опит на управляващата коалиция на СДСМ и „Демократичен съюз за интеграция“ (ДСИ) да събере необходимото квалифицирано мнозинство се проточи повече от очакваното – във вечерните часове на деня на заседанието в Събранието в Скопие, което трябваше да започне в 12:00 часа местно време (13:00 часа българско време), все още не бе дадено начало.

Местни медии съобщиха, че правителството е успяло да събере мнозинство, за да изпълни последната част от договора с Гърция. Оставало да бъдат убедени двама или трима депутати от опозицията, за да се съберат необходимите 80 гласа за промяна на Конституцията. Заседанието може да бъде отложено до понеделник. 

В следобедните часове на деня бе разпространена неофициална информация от кръговете на управляващата коалиция, съгласно която е осигурено квалифицирано мнозинство за конституционните промени, необходими за прилагането на договора за името. „Имаме осигурено мнозинство от две трети, но нищо не е сигурно, докато не бъде потвърдено с гласуването“, разкри депутат от СДСМ, пожелал анонимност. Албанският партньор в правителството – ДСИ потвърди информацията. „Осемдесет депутати са сигурни, ако нещо непредвидено не се случи междувременно“, обясни депутат от албанската партията.

На свой ред народен представител от опозиционната ВМРО-ДМПНЕ отбеляза, че няма индикации някой от фракцията на партията да е дал съгласие за „зелена светлина“ за промените в Основния закон. „Всички сме в Клуба на депутата и чакаме да започне заседанието“, увери депутат от партията на Християн Мицковски. Последва пресконференция на група депутати от коалицията на ВМРО-ДПМНЕ, на която призоваха председателя на законодателния орган Талат Джафери да постави за гласуване точката за промени в Конституцията, за да види управляващата коалиция, че не успяла да осигури квалифицирано мнозинство. Изявлението бе направено от депутата Антонио Милошоски от името на опозиционната партия.

„Талат Джафери незабавно да сложи точка за гласуване, за да види управляващото мнозинство, че няма подкрепата на две трети от депутатите, няма нито условия, нито мандат да подеме инициатива за конституционни промени. Ще гласуваме като народни представители в съответствие с волята на народа, изразена чрез неуспешния референдум“, заяви Милошоски. На въпрос от журналисти дали неколцина депутати от ВМРО-ДПМНЕ са отстъпили от партийната позиция и са обещали, че ще гласуват за промяна на Конституцията, Милошоски отговори: „Управляващото мнозинство да постави точката за гласуване в дневния ред и ще видите, че волята на народа е по-силна от натиска върху депутатите“.

Междувременно бе съобщено, че бившият лидер на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ и бивш министър-председател на Македония Никола Груевски също е в Събранието. В началото на седмицата съдът в Скопие отложи изслушването на Никола Груевски по делото „ТНТ“, за да може да присъства на заседанието в парламента за конституционните промени. Ситуацията в Скопие изглежда все по-хаотична. Медиите вече съобщиха, че сградата на парламента „ври“ от изнервени депутати от всички фракции, които очакват началото на планираното заседание. Съобщено бе и за засилено полицейско присъствие пред Събранието.