Изчезналата през есента на миналата година аржентинска подводница „Сан Хуан” може да е потънала при опит да се скрие от британска подводница. Това съобщава Infobae.com, позовавайки се на данни от секретни военни документи, които не бяха разкрити дори и след изчезването на плавателния съд.
Сайтът отбелязва, че по време на предпоследната си задача екипажът на „Сан Хуан” е открил британска ядрена подводница близо до изключителната икономическа зона на Аржентина.Подводницата периодично е разузнавала и в района на Фолкландски острови – британска задморска територия, разположена на архипелаг в Южния Атлантически океан. Въпреки договора между двете страни, правата върху тях се оспорват от Аржентина. Във връзка с това експертите предполагат, че „Сан Хуан” може да е потънал, когато е влязъл в чужди териториални води. Възможно е подводницата да се е спуснала на дълбочина под 100 метра, за да избегне атомната подводница на британците. Тази версия се проверява.

Според информацията на портала, през ноември 2016 г. дълбочината на потапяне на „Сан Хуан” е била ограничена до 100 метра, в противен случай експертите "не давали гаранции за  нейната херметичност ". Това се дължи и на факта, че подводницата дълго време не била преминавала технически преглед. Заради строгите изисквания за безопасност, на всеки 18 месеца подводниците трябва да преминават през хидравлични тестове, инспекция и ремонт на навигационни системи.

Според конфиденциалното съобщение, подводницата е губела по 50 литра масло дневно, което е предизвикало проблеми в хидравличната система. Освен това, на борда не достигали кислородните таблетки при случаи на извънредни ситуации, а спасителните костюми били неизправни. Въпреки всички споменати проблеми, „Сан Хуан” излизал в морето.

Припомняме, че връзката с построената през 1985 година подводница изчезна на 15 ноември. На борда й имаше 44 души екипаж. На 1 декември местните власти обявиха, че всички на борда са загинали.

Според последните съобщения, дошли от борда на авариралия кораб, притокът на вода през системата за вентилация е предизвикал кратко задимяване, след което е започнал пожар. 

Превод: БЛИЦ