Постоянните скандали сред политиците в Украйна се разпалват и от нов конфликт. Този път повод обаче е личният живот на лидера на Комунистическата партия Петро Симоненко. Цялата страна обсъжда развода му със съпругата му Светлана след продължилия 35 години техен брак. Петро Симоненко зарязал Светлана заради младата си любовница – парламентарната журналистка Оксана Вашченко.
Новата избраница на Петро Николаевич, която е с 26 години по-млада от него /той е на 56, а тя на 30/, преди месец му роди дъщеря Маша. Изоставената съпруга обаче изнесе “кирливите ризи” не пред партийния комитет, а в телевизионното студио. И за първи път в пряк ефир тя разкри всички тайни на техния съвместен живот, пише “Комсомолская правда”.
“Петро Николаевич иска развод, защото тя това иска. Това е недостойна постъпка за комунист. От половин година не спи в къщи”, плачеше Светлата Симоненко от екраните на телевизорите, показвайки паспорта си с печат за брака.
Светлана не е публична личност. Това е първото й интервю. Познава се с мъжа си още от училище. Имат двата големи синове и двама внуци. Обществеността ги смяташе за образцова двойка. Светлана се съмнява, че любовницата на нейния мъж е родила дъщеря от него. “Това е лъжа. Едва ли моят Петро Николаевич е бил толкова добър с нея в леглото, за да й направи дъщеря. Той вече не е на тези години, здравето му не е съвсем добро, за да се предава на бурни игри в леглото с 30-годишни момичета. Сърцето му е болно. Мисля, че тя е осиновила момичето. Изобщо смятам техните отношения за опит да бъдат компрометирани Комунистическата партия на Украйна и моя съпруг, а тази жена е просто подставено лице”, казва Светлана.
По-нататък тя продължава: “Когато за пореден път си дойде в къщи да хапне, го попитах защо му е на 56 години тази Оксана. Та тя е с една глава по-висока от него и е два пъти по-дебела. Петро Николаевич заяви: “Не ми се бъркай!” и си замина с куфара. Цялото ни семейство, приятелите ни, колегите от партията смятаме, че той се е побъркал”, каза Светлана.
В разгара на скандала с развода му Петро Николаевич се оказа в болница – сърцето. Той обаче все пак обясни случилото се. “Решението ми да разтрогна брака си не е спонтанно”, сдържано каза пред журналисти партийният лидер. “На Светлана Владимировна това отдавна й беше известно, при това дълго, преди да се запозная с Оксана. Направих всичко, за да разрешим семейните проблеми цивилизовано, в рамките на семейството. За това я молеха и децата. Не я осъждам, това са може би емоции или нещо друго”, каза той.
В Украйна се носят слухове, че Симоненко харчи пари на партията за младата си любовница. Казват, че с такива пари са купени бял Lexus Оксаны и чанта Louis Vuitton. Оксана отрича това.
Newsru отбелязва, че във Върховната Рада сериозно вече се говори за оставка на главния комунист в Украйна от поста председател на партията за “аморално поведение”. Посочено е вече и името на новия лидер – Леонид Грач, лидер на комунистите в Крим, приятел на семейство Симоненко. /БЛИЦ