Бившият религиозен лидер е обвинен в недопустима полигамия, защото в рамките на 25 години той се е оженил за десетки жени  За това, че 61-годишният Уинстън Блекмор от Фундаменталистката църква на Исус Христос на последните дни се е женил за 24 жени, които са му родили над 145 деца, разказа неговата бивша жена Джейн Блекмор, пишат местните медии.
По думите ѝ, Уинстън е оправдавал своите действия с това, че „бог му е казал така да направи”. Върховният съд на САЩ е одобрил действията на Джейн и я е признал за годна за свидетел, заслужаващ доверие.  

Местните власти преследват Уинстън за полигамия от началото на 90-те години на миналия век заедно с още един многоженец – Джеймс Олер. Но дела срещу тях така и не са били завеждани, защото в обърканото канадско законодателство не е имало достатъчно тежки доводи за това. През 2011 година е излязъл закон, който е признал забраната за многоженство за обоснована и не подлежаща на оспорване въз основа на каквито и да е религиозни норми.  

Уинстън е член на Фундаменталистката църква на Исус Христос на последните дни, отцепила се от Църквата на мормоните, която допуска многоженството. Основната част от енорията се намира в САЩ, в щатите Юта и Аризона, но в Канада също има последователи на сектата.  

Обвиняемият и неговата защита настояват, че всичките му бракове са правомерни и одобрени от висшите сили, но конституцията не е съгласна с тях. Уинстън Блекмор е заплашен от до пет години лишаване от свобода. Адвокатите му вече завиха, че ако клиентът им бъде признат за виновен, то те ще оспорят закона за полигамията в Канада на най-висшите съдени инстанции.

Превод и редакция: БЛИЦ