Афганистанците, приклещени в хаоса, погълнал летището на афганистанската столица Кабул, описаха как жертви за били разстрелвани и пребивани до смърт от талибаните, или стъпквани до смърт в мелетата, докато самолети на ВВС на САЩ кацат на аерогарата насред опасенията от терористичен акт на "Ислямска държава", пише в. "Дейли Мейл".

Семейство афганистанци разказа как над 15 души, включително и деца, са били хладнокръвно разстреляни и как при щурмове на тълпата през нощта на портите на летището са били стъпквани хода, които са се молили през сълзи: "Моля ви, пуснете ни, изведете ни оттук. Ситуацията е много лоша, попаднали сме в ада".

Представител на НАТО, пожелал да запази анонимност, каза пред "Ройтерс", че най-малко 20 души са убити през последните няколко дни в и около летището на Кабул. По-рано британското министерство на отбраната заяви, че афганистанци са загинали, докато са се опитвали да избягат от талибаните. 

Изтеглянето на САЩ изостри отношенията между САЩ и Великобритания, като Тони Блеър, който бе премиер преди 20 години, когато Лондон изпрати в в Афганистан войски, обвини президента на САЩ Джо Байдън в това, че "въобще не се е консултирал", взимайки решението за изтегляне, което самият той определи като "идиотско".

Афганистанката Сара, която пожела истинското ѝ име да не бъде разгласявано, разказа пред "Обзървър" как семействата с визи за САЩ, американски паспорти и Зелени карти не могат да достигнат до полетите си за евакуиране или да получат каквато и да е информация относно своето бъдеще, защото талибаните са блокирали всичките пътища, които водят до летището на Кабул. 

Междувременно американските военни самолети правят бойни кацания и излитания с изстрелването на сигнални ракети, за да се предпазят от евентуални изстрелвания на ракети с топлинно насочване насред новата заплаха от атентати на "Ислямска държава" в Афганистан. 

"Тук е много страшно. Ужасът е в очите на всички. Не пускат никой, дори и с визи. Никой от САЩ не ни помага. Никой не ни казва къде да ходим - дори не знаем кога полетите ни за САЩ отлитат. Има насилие навсякъде, като всяка врата на летището е затворена и никой не ни дава каквато и да е информация и не проявява милост", разказва Сара. 

Неин близък приятел добавя: "САЩ ни казаха, че може да се евакуираме, но само ако сами стигнем до портите на летището. Всеки ден, когато отиваме на летището, там е претъпкано с хора и има насилие. Не е възможно да преминем със семейството без да се изложим на огромен риск".

Ситуацията около летището на Кабул става все по-лоша с всеки изминал час. "Индипендънт" съобщава, че четири афганистанки са били премазани до смърт в събота. Като цяло до сега стъпканите до смърт са 12. Инцидентът е станал, докато те са се опитвали да проникнат на пистата, от която излитат полетите за евакуация. 

Междувременно талибаните обвиниха САЩ за хаотичното изтегляне на десетки хиляди афганистанци и чужденци от столицата, само седмица, след като ислямистката групировка се върна на власт след скорострелна победа, която озадачи света. 

Превод и редакция: БЛИЦ