Руски уролози коментираха диагнозата на бившия президент на САЩ Бил Клинтън, който наскоро беше хоспитализиран заради инфекция на пикочните пътища, довела до отравяне на кръвта. Те изразиха своите мнения пред телевизионен канал.

По-специално, урологът Владимир Степанов отбелязва, че уретритът или простатитът, възпалението на простатната жлеза води до инфекции на пикочните пътища, които от своя страна могат да бъдат свързани с активен сексуален живот.

„Хроничното възпаление на простатната жлеза може да доведе до засилване на процеса. Самият простатит като такъв може да бъде придружен от висока температура, задържане на урина, да изисква хоспитализация”, обясни лекарят и припомни аферата на 75-годишната Клинтън със служителката на Белия дом Моника Люински, която може да е повлияла на здравето му.

Степанов подчерта, че при по-възрастните хора към всичко останало често се добавя уголемяване на простатната жлеза, в резултат на което има нарушения на изтичането на течности от пикочния мехур. Въпреки това, с навременно лечение, тялото е в състояние да се възстанови от инфекцията в рамките на един месец.

В същото време урологът Евгений Греков каза, че само поставянето на катетър в пикочния мехур през пениса може да доведе до болестта на Клинтън - вероятно бившият държавен глава е бил наблюдаван по-рано за хронични проблеми с уринирането. „След сепсис е добре, че е оцелял. Сепсисът е много опасен“, заключи специалистът.

Хоспитализацията на Клинтън стана известна на 15 октомври. Говорителят на политика Ангел Урен заяви, че е в интензивното отделение, но „се оправя и е в добро настроение“. Лекарите се надяват, че ще успеят да го изпишат в близко бъдеще.

Клинтън бе на най-високия пост в САЩ от 1993 до 2001 г. Избран бе от Демократическата партия.

Превод: БЛИЦ