Най – приеманата теория за произхода на вселената все още е Големият взрив. Теорията предполага, че вселената е създадена от гравитационна сингулярност – точка с нулев обем и безкрайна плътност – която се разширява в следващите 13,8 милиарда години. Въпреки че това разширяване си има своите въпроси без отговор, по-големият въпрос е какво е предхождало (предизвикало) Големия взрив.

Итън Сийгъл, физик и сътрудник на Forbes, обяснява възможността вселената да води началото си от черна дупка. Идеята е предложена първоначално през 2013 от физиците Ниайеш Афшорди, Разие Пурхасан и Робърт Ман, а техният сценарий успява да устои на внимателното вглеждане от страна на другите физици и учени. 

Аргументът, който подкрепя тази теория е сингулярността, явление, което може да се открие само в два случая във вселената – Големия взрив и черните дупки. Гравитационната сингулярност е едноизмерна точка, в която се чупят законите на физиката, с които описваме пространство – времето.

В черните дупки сингулярността съществува в техния хоризонт на събитията. Този хоризонт оборва всичко, за което знаем, че управлява физиката в нашата вселена, при това и двете – и квантовата механика, и общата относителност. Предполага се, че хоризонтът на събитията в черната дупка е по-масивен от това, което частиците в него могат да поемат.

Фактът, че черните дупки във вселената са много по-масивни от това не е проблем„, обяснява Сийгъл, „законите на физиката, които познаваме се чупят в сингулярността, която калкулираме в центъра. Ако някога искаме да я дефинираме акуратно, ще трябва да унифицираме квантовата теория с общата теория на относителността.“

 Тъй като нашето разбиране за вселената е все още ограничено, просто наричаме тази точка „сингулярност“. Хоризонтът на събитията на черната дупка е в общи линии едноизмерно повторение на триизмерната вселена. Върху това е фокусирано изследването на Института Периметър (Perimeter Institute). Възможно ли е нашата вселена да е продукт на сингулярността на голяма, първична черна дупка? Дали нашата вселена не е триизмерната опаковка на хоризонта на събитията на друга вселена?

При такъв сценарий, нашата вселена се ражда, когато звезда в четириизмерна вселена колабира в черна дупка„, пише в прессъобщението на Института Периметър.

Сийгъл обяснява как е възможно е това:

При формирането на черната дупка се появява хоризонтът на събитията и започва бързо да се разширява, продължава да расте с попадането на повече материя вътре. Ако можехме да поставим координационна решетка върху тази двуизмерна опаковка, ще открием, че тя произлиза от точката, в която линиите на решетката са много близо една до друга, след това се разширява бързо с формирането на черната дупка, след което разширяването се забавя заедно със забавянето на темпото, с което материята попада вътре. Това съвпада, поне на концептуално ниво, с наблюдаваното от нас разширяване на нашата триизмерна вселена.“

Би ли означавало това, че всеки път, когато се формира черна дупка, се появява двуизмерна вселена? Сийгъл коментира:

Колкото и откачено да звучи, изглежда отговорът е може би.

Колкото и впечатляващо да звучи това, то все още е само теория. Необходимо е много по-добро разбиране на вселената, за да бъде потвърдено.


Източник: Мегавселена бг