Ако любителите на алкохола са били навремето поразени и радостни от изобретяването на водка, която не води до махмурлук на следващия ден, то сегашното откритие в този план изглежда още по удивително. 

Оказва се, че водка може да се прави само от вода и въздух. 

Именно до този поразителен резултат са достигнали учените на компанията Air Co (Великобритания), при което за целта от въздуха се извлича въглерода, чийто излишък води до парниковия ефект на нашата планета. Тоест, на практика, с един камък са уцелени две птици едновременно.  

Ето какво казва техническият директор и съосновател на Air Co Стафорд Шихан:

Принципът на създаването на водката от въздух и вода много прилича на фотосинтезата, която използват растенията, но това се случва по-ефективно и резултатно. При това не са необходими огромни посевни площи за пшеница, системи за напояване, различни ферменти, сложен процес за дестилация и пречистване на получения спирт, което води до замърсяване и унищожаване на околната среда. 

В дадения случай етанолът се получава в най-чист вид без каквато и да е дестилация. Само трябва той да бъде разреден до класическа водка, чрез използването на различни технологии, които позволяват да се получи напитка с необходимата концентрация, вкус и дори ефект на махмурлука.  

При това машината, създаваща етанол от вода и въздух, е с размер на малка стая. Тя е способна да замени огромен завод за производство на етилов спирт. 

Тази малка установка, ако с нея бъдат заменени всичките преработвателни заводи, на практика е способна да спаси планетата от излишъка на СО2.

При това малката машина работи благодарение на слънчеви батерии. 

Единственото, което слага в кацата с меда лъжичка мръсотия, е прословутото и отдавна иронично понятие "британски учени". 

Превод и редакция: БЛИЦ