В мрежата се появи видео, което разкрива начина, по който е била построена легендарната Хеопсова пирамида. Клипът се появи в YouTube.
Специалистите предполагат, че повече от 2 000 египтяни са строили древната гробница, а издигането й е отнело над 23 години. Материалите са доставяни от разположена наблизо каменна кариера.
 

Хеопсовата пирамида, известна още като Великата или Голямата пирамида в Гиза и Пирамидата на Хеопс, е последният запазен архитектурен паметник от Седемте чудеса на света и най-известната пирамида в света. Въпреки че не е намерен нито един погребан фараон, египтолозите предполагат, че Хеопсовата пирамида е служила за гробница на египетския фараон от четвъртата династия Хуфу (по-познат с гръцкото си име Хеопс), управлявал Древен Египет през 2606 – 2583 г. пр.н.е. Смята се, че пирамидата е построена по проект на архитекта Хемон (Хемиону).

Според египтолози като Марк Ленър и д-р Захи Хауас, Хеопсовата пирамида е построена за около 20 години според официалните изказвания на археолозите, като най-точната година на нейното завършване е ок. 2580 г. пр.н.е., но намерени артефакти и експерименти напълно отхвърлят тази теория. Тя е най-старата и най-голямата пирамида от трите в Гиза. Стените ѝ са ориентирани към четирите посоки на света, като входът е от северната. Вътре има няколко камери, съединени с коридори, и недовършена подземна камера.

Първоначално пирамидата е имала височина 146,5 м и страна на основата 231 м, но днес тя е висока 138,75 м, а основата й има дължина 230,4 м. В продължение на четири хилядолетия, до 1311 г., тя е била най-високата постройка в света, преди да бъде построена Катедралата в Линкълн Англия, чиято централна кула била висока 160 м.