Ефективно лечение срещу новия коронавирус SARS-CoV-2, който предизвиква болестта COVID-19, все още няма. Или поне няма за простосмъртните, пише actualno.com. 

Но в САЩ вече има разработки, които са на път буквално да елиминират COVID-19. Въпросът е колко точно струва и възможно ли е да стане широкодостъпно. Разработките са дело на звено на Пентагона - Агенцията за модерни изследователски проекти в областта на отбраната (DARPA), която се появява на бял свят благодарение на Дуайт Айзенхауер след като СССР изстрелва първия си сателит "Спутник" в околоземна орбита – с основна задача да се занимава с всичко, което се превръща в мащабна неприятна изненада за САЩ. Повече подробности за сегашните разработки показа много популярното в САЩ, а и в световен мащаб предаване "60 минути" на CBS.

А материалът на предаването за разработката започва със следното многозначително изречение: "Може да ви изненада да узнаете, но много от иновациите, разработени да противодействат на коронавируса, някога са били чудати проекти, финансирани от Пентагона, които трябва да намерят ефективен начин за защита на американската армия от заразни болести и биологични оръжия".

Върху какво работи DARPA що се отнася до коронавируса? Например, микрочип под формата на гел, който се вкарва подкожно в човешкото тяло, а задачата му е да покаже дали започва да се развива химическа реакция в тялото ви още преди да имате симптоми, в случая на COVID-19. Как работи – взема се кръвна форма и се изследва, като резултатът излиза в рамките на от 3 до 5 минути. Чипът все още е експериментален, но работата по него е във финална фаза! Ако работи както е планирано, това е невероятно оръжие – заразените биха могли да бъдат откривани още преди да могат да заразят други хора!

В науката е общоприето, че заразен с COVID-19 почва да предава вируса в околната среда до 48 часа преди да прояви каквито и да е симптоми! Друга разработка – филтър, който може да "източи" вируса SARS-CoV-2 от кръвта. Той се прикрепва към специална машина и буквално източва кръвта от болен човек, като я заменя с нова. Проведено е експериментално лечение със съпруга на войник, наречена "пациент 16" – тя е била в интензивно отделение, със септичен шок и на прага на смъртта, преди да започне лечението. В рамките на четири дни всичко се преобръща – жената почва да се възстановява, септичният шок остава само спомен и вече е напълно оздравяла. А Американската агенция по лекарствата и храните (FDA) даде разрешение по спешност филтърът да се използва – в САЩ вече са третирани около 300 пациенти, влезли в интензивни отделения. DARPA е наистина уникална институция – тук се пазят проби от хора, боледували от испанския грип т.е. от 1918 година!

Испанският грип убива повече американски войници през Първата световна война, отколкото вражески оръжия! Тези проби позволяват грипният вирус да бъде реконструиран, а в началото на XXI век са открити живи хора, преболедували грипа. Взети са им проби и се оказва, че имунната им памет още помни болестта – имали са клетъчен имунитет почти 100 години по-късно! Всичко това дава „рецептата” да се произвеждат изкуствено антитела, с които испанският грип да може да бъде обезвреден. "Можем да намерим лек за всичко, което някога се е появявало на планетата като болест", смята д-р Джеймс Кроу, един от служителите на DARPA. Когато се появи вирусът "Зика", само преди няколко години, DARPA получава 28 млн. долара, за да разработи лек. Прави го за 78 дни. Това всъщност е резултат от грант, чиято цел е да се намират антитела за новоизбухнали болести и да се правят лекарства, които да спират буквално в зародиш вируси, започнали да заразяват някоя общност.

Що се отнася до COVID-19, DARPA успява да извлече антитяло само 25 дни след като ѝ се дава задачата и го предоставя на AstraZeneca. Заедно с Оксфордския университет, това е компанията, която разработи една от ваксините срещу коронавирус, които сега се ползват в цял свят. Екип от DARPA, под ръководството на полковник д-р Мат Хепбърн, прави същото за биотехнологичната компания AbCellera, която работи с Eli Lilly и "Регенерон". Тези компании вече имат лекарство под формата на моноклонално антитяло и именно "Регенерон" лекува експрезидента на САЩ Доналд Тръмп, когато се зарази с коронавируса. За три седмици се произвеждат около 7500 дози с антитела срещу COVID-19.А може ли по-бързо?

Да, чрез РНК технологията, използвана от компании като BioNTech, Pfizer и Moderna за създаване на техните ваксини срещу коронавирус. Вече се работи за приспособяването на РНК технологията, така че на ден да може да се произвеждат милиони дози с антитела. И това е лек, който е отвъд ваксините – това е бъдещето, убеден е полковник Хепбърн. А засега DARPA се цели в това да разработи ваксина, която да спира всички варианти на SARS-CoV-2, независимо от мутациите му. Всъщност идеята е ваксината да обезврежда цялото семейство коронавируси, познато на науката - чрез атака на ниво "протеин" на вирусите. Успее ли в това начинание DARPA, епохално ще е слаба дума за такова научно постижение! В срок от 5 години това може да бъде постигнато, смятат експертите от американската агенция.