Той е уважаван, от него се страхуват, възхищават и често го обсъждат. Руският външен министър Сергей Лавров дразни мнозина с твърдия си стил на поведение, но никой не се съмнява в неговата компетентност и дипломатически талант, пише ТРУД.


Когато Сергей Лавров влезе в помещението, е невъзможно да не го забележите. Висок, харизматичен, с едва видима енергична жестикулация. Най-често той се облича в елегантни костюми с копринени вратовръзки, а бдителните му очи гледат през очила със стоманени рамки. Често, пуши цигара, поставена в ъгъла на устата, отбелязва авторът.

С твърд език Лавров защитава руската линия почти безкомпромисно, което едва не докара американските държавни представители на властта, Хилари Клинтън и Кондолиза Райс, до истерия. Често е несговорчив, той си спечели ласкателния прякор „Мистър Не“.

Но когато той и държавният секретар на САЩ Джон Кери сключиха договора за унищожаването на сирийското химическо оръжие през 2013 г. край басейна в Женева, Лавров беше радостен. Американските атаки срещу Асад бяха приключени, докато Русия може да продължи да подкрепя сирийския режим с оръжия. Бинго за Лавров и Путин, се казва в статията.

Зад маската на мрачен чиновник и строг дипломат стои невероятно общителен, остроумен и талантлив човек. Някои класират Лавров сред най-сръчните политици в света. Интуицията на Лавров, която се проявява по време на работата му в ООН, острите въпроси на световната политика и дипломатическият му талант доведоха до това, че през 2004 г. Владимир Путин го назначи за министър на външните работи на Русия.

На този пост той вярно защитава руските интереси и до ден днешен, понякога с такова усърдие, че получи прякора „дипломатическия булдозер“. На първо място за него винаги бяха Русия и Путин. И въпреки, че Лавров свободно говори английски и френски език, той винаги настоява руския език да се използва на официалните срещи.

Но известният руски дипломат може и да се ядоса, отбелязва авторът на статията. Един ден, един фотограф помоли него и Джон Кери да застанат за снимка с пратеника на ООН Лахдар Брахими по време на среща в Женева. „Вие не сте тук, за да ни давате някакви заповеди, а за да се възползвате от момента“, чу лъвския рев на Лавров изненаданият фотограф.

Ето какъв е той, руският цар на външните работи, понякога очарователен и приятелски настроен, а понякога отровно нахален. Труден партньор в преговорите.