В последните няколко седмици онлайн магазинът eBay отчете впечатляващ ръст на продажбите на шахматни дъски - над 215%. 

А популярните сайтове за онлайн шах като Chess.com, Chess24, weChess и други съобщиха за десетки хиляди нови посетители. 

Зашеметяващата игра на Аня Тейлър-Джой в главната роля, в комбинация със страхотната синематография водят до рядко виждания консенсус между критици и зрители - Queen's Gambit е просто изключителен. Не вреди и фактът, че консултанти на сценария са гиганти в шаха като Гари Каспаров и Брус Пандолфини, правейки го реалистичен дори за тези, които познават добре шахмата.Виновникът е един - хитовите минисерии на стрийминг платформата Netflix - Queen's Gambit (Дамски гамбит). Седемте епизода, базирани на едноименната книга на Уолтър Тевис, станаха за нула време най-гледания сериал в популярния сайт.

Той разказва историята на Бет Хармън, сираче, което се научава да играе шах от чистача в сиропиталището. "Момичетата не играят шах", казва й първоначално той, но склонява да обясни на момичето основите на играта.

Сюжетът се развива през 50-те години, когато употребата на седативи в подобни институции не е нещо необичайно, но на Бет те оказват особен ефект - дават й способността да вижда шахматната дъска на тавана на спалнята си и да играе партии самичка, когато реши. Девойката бързо се превръща в шахматен гений, успява да убеди приемната си майка да я пусне на състезания, и бързо се изкачва до най-високите нива в шахмата.

Това предизвиква и невижданият от години интерес към една от най-старите игри. Сайтът Chess.com дори разработва бот, имитиращ играта на Бет Хармън, който до края на месеца ще е играл с над 100 000 американци.