За руския президент Владимир Путин изтеглянето на войските от Херсон е "сериозно унижение", а отстъплението ще удари тежко морала на руските окупатори.

Ръководителят на Русия се опитва да запази възможно най-голяма част от окупираната територия на украинската държава, отваряйки възможността за преговори, каза генералът от британската армия, бивш заместник-върховен главнокомандващ съюзническите сили на НАТО в Европа, Ричард Ширеф пред Sky News, цитиран от УНИАН.

„Херсон беше първият превзет град (по време на пълномащабното руско нахлуване в Украйна). Той (Путин) обяви с голям апломб, че Херсонска област ще бъде следващата – и това (изтеглянето на войските от Херсон) е голямо поражение“, каза генералът.

Според него, благодарение на отстъплението на враговете, украинците са осигурили черноморското крайбрежие.

"Всяка форма на отстъпление като тази ще удари тежко руския морал... Така че изобщо няма да помогне на руската кауза. Всичко е свързано с помощта за украинците", каза Ширеф.

Въоръжените сили на Украйна започнаха контранастъпление в края на лятото. По-специално, те се придвижиха напред в района на Херсон. Към 21 октомври са освободени 88 населени места.

На 9 ноември Сергей Суровикин, командир на окупационните сили на Руската федерация у нас, заяви, че нашествениците напускат десния бряг на Херсонска област.

На 10-ти главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни сподели, че от 1 октомври защитниците в региона са освободили територия от над хиляда квадратни километра.

Същия ден Михаил Подоляк, съветник на ръководителя на канцеларията на президента на Украйна, предупреди, че врагът иска да превърне Херсон в "град на смъртта" - той минира всичко, което може, и има заплаха от артилерия обстрел.

По-рано Владимир Путин предложи на Украйна преговори, но заяви, че по време на тях Москва няма да обсъжда съдбата на окупираните територии. Киев от своя страна няма да преговаря с врага, докато той не напусне цялата украинска територия.

Превод: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук