Руското министерство на отбраната (МО) нареди в сряда на руските сили на западния (десния) бряг на река Днепър да започнат да се изтеглят към източния (левия) бряг на 9 ноември. Руският министър на отбраната Сергей Шойгу нареди изтеглянето по време на среща с командващия руските въоръжени сили в Украйна армейски генерал Сергей Суровикин на 9 ноември, пише news.bg.

Суровикин препоръча изтеглянето и Шойгу прие решението му, като даде задачата да осигури "безопасно прехвърляне на личен състав, въоръжение и техника" на източния (левия) бряг.

С това започва поредната сводка на военните действия в Украйна на "Института за изследване на войната" (ISW). 

Изявленията им отбелязват началото на стабилно изтегляне, за да се запази бойната мощ на руските части, включително елементи от 76-а и 106-а десантно-щурмова дивизия и 22-ра армейски корпус.

Суровикин по-специално заяви, че половината от войските, ще бъдат предислоцирани в други райони на Украйна. На целия руски контингент ще му отнеме известно време, за да се изтегли и все още не е ясно дали руските сили ще могат да извършат изтеглянето в сравнително добър ред под натиска на Украйна.

Битката при Херсон не е приключила, но руските сили навлязоха в нова фаза - дават приоритет на изтеглянето на силите си през реката в добър ред и забавянето на украинските сили, вместо да се стремят да спрат изцяло украинската контраофанзива.

Украинската контраофанзива в посока Херсон от август насам - координирана кампания за блокиране, за да принуди руските сили да се изтеглят през Днепър, без да се налагат големи украински сухопътни офанзиви - вероятно е успяла.

Както ISW отбеляза през предходните месеци, украинските сили участваха в целенасочена и добре изпълнена кампания за насочване на руски концентрационни зони, военни активи и логистични възли в Херсонска област, за да направят продължаващите руски позиции на западния бряг несъстоятелни, без да се налага да провеждат големи - мащабни и скъпи наземни маневри за освобождаване на територия.

Украинските войски започнаха постоянни атаки срещу мостове през река Днепър и насочени към центрове за снабдяване и складове за боеприпаси на източния бряг на Днепър, което влоши способността на руските сили да снабдяват групировката на западния бряг;

Украинските сили комбинираха тези удари с разумни и успешни наземни атаки на ключови места като Давидов мост.

Тази кампания се осъществи. Суровикин директно призна, че руските сили не могат да снабдяват своята групировка в град Херсон и околните райони поради украински удари по критични руски линии за доставки към западния бряг.

Руски източници отбелязват, че изтеглянето е естествена последица от целенасочени и систематични украински удари, които струват на руската групировка на западния бряг основните артерии за снабдяване, което постепенно отслабва цялостната им сила и способности.

Руското изтегляне от западния бряг на Днепър е малко вероятно да бъде капан, целящ да примами украинските войски в скъпоструваща битка близо до град Херсон, както предполагат някои украински и западни източници.

ISW преди това е наблюдавала много индикатори, че руските сили, военни и икономически активи и окупационни елементи стабилно са се изтеглили от западния бряг през река Днепър, а руски официални лица са очаквали и са се подготвяли за изтегляне по начин, който е несъвместим с кампания за измамват и хващат в капан украинските войски.

Руските командири със сигурност ще се опитат да забавят украинския напредък, за да поддържат организирано изтегляне и някои сили може да останат, за да забавят украинските войски в самия град Херсон - но тази битка ще бъде средство за постигане на целта за изтегляне на възможно най-много руски части в добро състояние.

Руското информационно пространство очаквано реагира на съобщението за оттеглянето с гняв и безпокойство. Няколко руски блогъри подчертаха, че изтеглянето е естествена последица от систематични провали в руските военни и командни структури и очертаха изтеглянето като неизбежен резултат от политически нюанси извън сферата на военния контрол.

Руски източници също подчертаха, че това е голямо поражение за руските сили, защото те губят територия, която Русия е анексирала и твърди, че е своя.

Въпреки това, много видни гласове застанаха на страната на Суровикин и похвалиха решението като необходимо, което показва, че руското ръководство се е поучило от информационните ефекти от катастрофалното руско изтегляне от Харковска област в средата на септември.

Известен руски блогър, който преди това остро критикува провеждането на руските операции, намекна, че Суровикин е направил най-доброто, което е могъл при тези обстоятелства, така че в крайна сметка не може да бъде обвиняван.

Финансистът на групата "Вагнер" Евгений Пригожин изрази подкрепата си за изтеглянето и го нарече "най-голямото постижение", постигнато от Суровикин поради заявеното желание на Суровикин да запази безопасността на руските войски.

Чеченският лидер Рамзан Кадиров се съгласи с оценката на Пригожин и заяви, че Суровикин е спасил хиляди животи и търси по-изгодни позиции.

Тези отговори, особено от Кадиров и Пригожин, се различават значително от остри критики, отправени преди това към командващия групировката на руските сили "Център" в Украйна генерал-полковник Александър Лапин след масивните руски загуби в източната част на Харков и северната част на Донецка област.

Суровикин постоянно създава информационно прикритие за вземането на решения и евентуалното руско изтегляне от позиции в Херсонска област след обявяването на назначаването му за командир на театъра на руските сили в Украйна. Суровикин заяви, че руското ръководство ще трябва да вземе "трудни решения" по отношение на Херсонска област още на 19 октомври.

Кремъл и висшите руски командири изглежда са научили информационни и военни уроци от предишни провали и вероятно ще ги приложат при представянето и провеждането на това изтегляне. Руският президент Владимир Путин не е коментирал изтеглянето към тази публикация, което предполага, че Кремъл разглежда изтеглянето като чисто военно решение.

Секретарят на Руския съвет за национална сигурност Николай Патрушев се срещна с високопоставени ирански служители в Техеран на 9 ноември, за да обсъдят продажбата на ирански балистични ракети на Русия и други форми на сътрудничество. Патрушев се срещна с президента на Иран Ебрахим Раиси и секретаря на Висшия съвет за национална сигурност на Иран (SNSC) Али Шамхани.

SNSC е най-висшият орган на политиката за отбрана и сигурност на Иран и се отчита пряко на върховния лидер. Иранските четения от срещите на Патрушев до голяма степен се фокусираха върху икономическото и политическото сътрудничество, докато руските четения подчертаваха, че дискусията се фокусира върху въпросите на сигурността.

Патрушев и Шамхани обсъдиха "мерките за противодействие на намесата на западните тайни служби във вътрешните работи на двете страни". Ирански официални лица многократно са обвинявали Съединените щати и техните съюзници, че подклаждат продължаващите протести в Иран.

Посещението на Патрушев в Техеран по-специално идва на фона на съобщения, че Иран търси руска помощ за потушаването на протестите, въпреки че не е ясно дали Патрушев е обсъждал подобно сътрудничество.

Патрушев вероятно се е опитал да осигури допълнителни ирански прецизни боеприпаси, за да попълни намаляващите запаси на Русия.

ISW преминава към конкретни бойни действия за изминалия ден. 

Руски и украински източници съобщиха за продължаващи боеве по магистралата Сватово-Кремина и Билохоривка, Луганска област на 9 ноември. Руското министерство на отбраната твърди, че руските сили са отблъснали украинска наземна атака северозападно от Сватово към Куземовка, Луганска област.

Руски източници твърдят, че руските сили са отблъснали украинските наземни атаки по фронтовата линия Площанка-Макиевка, южно от Сватово и близо до магистрала R66.

Украинският генерален щаб съобщи, че украинските сили са отбили руски наземни атаки северозападно от Сватово близо до Новоселивске и южно от Кремина близо до Билогоривка.

Украинските сили вероятно са атакували тилов район в окупираната Луганска област на 9 ноември, което вероятно изостри опасенията на Русия относно способността на Украйна да удари руските тилови райони. Геолокирани кадри показват стълбове дим и големи щети на интернат в Кадиевка, Луганска област, с руска военна техника наблизо, което показва, че руските сили вероятно са използвали училището като база.

Руски източници твърдят, че украинските сили са атакували Кадиевка с HIMARS.

Ръководителят на украинската Луганска област Сергей Хайдай заяви, че руските сили са започнали да минират произволни райони в Луганска област и да съхраняват боеприпаси в камиони, а не в складове от страх.

Украинските военни до голяма степен запазиха оперативно мълчание относно ситуацията в Херсонска област на 9 ноември, въпреки потвърждението от руски военни служители, че руските войски се изтеглят от западния бряг на река Днепър.

Южното оперативно командване на Украйна отбеляза, че руските сили продължават отбранителните действия и се опитват да подготвят позиции за отстъпление.

Съветникът в канцеларията на украинския президент Михайло Подоляк съобщи, че Украйна не е забелязала признаци, че руските войски ще се оттеглят без бой - следвайки оценката на ISW, че руските сили ще извършат бойно изтегляне.

Украински военни източници призоваха за оперативно мълчание поради очакванията за предстоящ украински успех на фронтовата линия.

Украинските сили постигнаха победи близо до границата на област Николаев-Херсон североизточно от град Херсон на 9 ноември. Руските военни кореспонденти твърдят, че украинските войски са започнали нападение срещу Снигуровка, област Николаев на 9 ноември, а ръководителят на украинската област Николаев Виталий Ким съобщи, че украинските войски продължават да се борят за пълен контрол над селището, но че ситуацията е под украински контрол.

Кадри показват украински войник, който свободно се разхожда в Калиновске, Николаевска област (53 км североизточно от град Херсон), след като украинските войски освободиха селището.

Заместник-управителят на Херсон Кирил Стремоусов заяви вечерта на 8 ноември, че украинските сили са пробили руската отбрана и са се закрепили в северните покрайнини на Снигуровка (45 км североизточно от град Херсон). Стремоусов загина в автомобилна катастрофа на 9 ноември.

Руски блогъри коментираха, че руската 205-а отделна мотострелкова бригада от 49-та общовойскова армия и части от Въздушно-десантните войски (ВДВ) отговарят за отбраната на Снигуровка.

Геолокирани изображения показват, че руските войски са унищожили мостове в района на Снигуровка, което показва, че руските войски извършват контролирано изтегляне от позиции североизточно от град Херсон като част от по-широкото отстъпление от западния бряг на област Херсон.

Известен руски милблогър съобщи, че руските войски подкопават мостове на ключови маршрути за изтегляне и извършват контролирано изтегляне от селища северозападно и североизточно от град Херсон.

Руското министерство на отбраната (МО) също продължи да твърди, че руските войски са отблъснали украински атаки в северната част на Херсонска област северозападно от Берислав около Садок, Качкаривка и Пятихатки.

Украинските войски продължиха успешната си кампания за блокиране срещу зоните на руска концентрация в Херсонска област на фона на съобщенията за руско отстъпление на 9 ноември.

Жителите съобщават за експлозии и задействане на руската противовъздушна отбрана в района на Нова Каховка около Нова Каховка, Каховка и Любимовка (70 км източно от град Херсон).

Южното оперативно командване на Украйна потвърди, че украинските удари са унищожили руски складове за боеприпаси в Снигуровка.

Друга тема, която се засяга за пореден път, е мобилизацията, при изпълнението на която руската армия среща големи трудности. 

Руските федерални субекти са изправени пред значителни предизвикателства при заплащането на мобилизирания персонал и техните семейства, което вероятно ще влоши допълнително руската икономика и ще разпали социално напрежение.

Руските губернатори се опитват да успокоят семействата на мобилизирания персонал в краткосрочен план, като предлагат малка част от обещаните възнаграждения.

Губернаторът на Воронежска област Александър Гусев например отбеляза, че роднини на мобилизирани войници, живеещи под прага на бедността, ще получат еднократно плащане от 11 832 рубли (около 193 долара).

Мобилизирани военнослужещи от Уляновска област пуснаха видеообръщение към губернатора, в което се казва, че са получили само 1500 рубли (около 25 долара) за месец и половина служба.

Мобилизираният персонал в Уляновск отбеляза, че други региони изплащат обещани компенсации както на доброволците, така и на мобилизираните, а ISW по-рано писа, че неспособността на Русия да плаща може да предизвика социално напрежение. Кавказкият възел съобщи, че роднини на мобилизирани мъже от град в Кубанска област са получили дърва за огрев от правителството вместо обещаните 100 000 рубли (около 1620 долара).

Има и случаи на федерални субекти, които не предоставят обещани лихви по кредитите на семействата на мобилизирания персонал.

Руските въоръжени сили се борят да оборудват своя мобилизиран персонал. Ръководителят на Съвета по правата на човека при руския президент Валери Фадеев заяви, че мобилизираните войници от богатите и бедните федерални субекти трябва да получат еднакво оборудване и отбеляза, че федералното правителство трябва да осигури по-бедните региони.

Украинският генерален щаб съобщи, че руските сили, които се обучават в Барановичи, Брестка област, в Беларус, получават остарели каски от Втората световна война и бронежилетки от 60-те и 70-те години на миналия век.

Украинският генерален щаб добави, че голяма част от предоставеното стрелково оръжие не работи поради лоши условия на съхранение. Мобилизираните от Орловска област записаха видеообръщения към губернатора Андрей Кличов, показващи дефектна екипировка като дефектни ножове, евтини фенерчета, некачествени раници и неудобни ботуши.

Вместо това мобилизираните поискаха от Кличов да им осигури пари, за да могат да се екипират добре. Кличов отговори, че правителствени служители не са били свидетели на тези проблеми при посещението на мобилизирания персонал и отбеляза, че областта е осигурила "най-доброто оборудване, което може да получи".

Мобилизирани военнослужещи от Новосибирска и Пермска области изразиха подобни оплаквания.

Руски и пълномощници продължиха да изясняват рамките на мобилизацията. Руските парламентаристи внесоха в Държавната дума законопроект, който освобождава от мобилизация родителите с четири или повече деца под 18-годишна възраст.

Военен офицер от Донецката народна република (ДНР) проведе среща с роднини на мобилизирани студенти и отбеляза, че докато други региони в Русия са приключили частичната мобилизация, която пропусна студентите, ДНР все още провежда обща мобилизация в окупираната Донецка област.