Ким Йо Чен, сестра на Ким Чен Ун, попари всякакви надежди за пробив в ядрените преговори със САЩ, предупреждавайки Вашингтон, че е изправен пред "разочарование", ако смята, че е възможна ангажираност със Северна Корея.

Чен, която е висша фигура в управляващата партия и се смята за един от най-близките доверени лица на севернокорейския лидер, заяви, че всякакви очаквания на САЩ за възобновяване на преговорите са "погрешни", според държавната агенция KCNA.

"Има една севернокорейска поговорка, която гласи: "В съня онова, което е по-важно е не, че го сънуваш, а как го интерпретираш. Изглежда, че САЩ може би интерпретират ситуацията по такъв начин, че да се почувстват спокойни", заяви Ким Йо Чен и допълни: "Но очакванията, които те избраха да имат, може да предизвикат у тях по-голямо разочарование."

Тя направи забележката ден след като специалният пратеник на Северна Корея на САЩ Сун Ким заяви, че Вашингтон е предложил преговори със Севера "навсякъде, по всяко време и без предварителни условия".

Сун Ким, който е на петдневно посещение в Сеул, заяви в понеделник, че се надява скоро да види положителна реакция от Пхенян, но добави, че санкциите на САЩ срещу Северна Корея ще останат в сила.

След неотдавнашен преглед на подхода си към Севера, САЩ заявиха, че ще търсят "калибрирани и практични" начини да убедят режима да се откаже от ядрените си оръжия.

Позицията на Джо Байдън е описана като комбинация от пряката ангажираност на Доналд Тръмп с Ким Чен Ун и политиката на Барак Обама за "стратегическо търпение". Но някои експерти не вярват, че Байдън ще облекчи санкциите, докато Северът не предприеме очевидни стъпки към разрушаване на ядрения си арсенал.

Други американски служители изразиха предпазлив оптимизъм за пробив в преговорите.

Американският съветник по националната сигурност Джейк Съливан каза, че Ким Чен Ун е изпратил "интересен сигнал" миналата седмица, когато е разпоредил на служителите на управляващата партия да се подготвят за "диалог и конфронтация" с администрацията на Байдън, въпреки че е поставил акцент върху конфронтацията.

Съливан каза пред ABC News, че САЩ ще изчакат и ще видят дали отговорът на севернокорейския лидер е "последван с някакъв по-пряк контакт с нас относно потенциален път напред".

Изглежда, че намесата на Ким Йо Чен осуети всякакви перспективи за ранно възобновяване на ядрените преговори, които са в безизходица, след като Ким Чен Ун се срещна с Тръмп в Ханой през февруари 2019 г., уточнява dnes.bg.

Срещата им на върха завърши с несъгласие, след като САЩ отхвърлиха исканията на Северна Корея за голямо облекчение на санкциите в замяна на частични действия към разоръжаване.