В Северна Корея готвят смяна на властта. Такава информация се появи в японския вестник Yomiuri, позовавайки се на източник, който е съобщил за секретно пленарно заседание на Централния комитет на Трудовата партия в края на 2019 година, което е завършило с решение, че при извънредна ситуация начело на страната вместо сегашния лидер Ким Чен Ун ще застане по-малката му сестра Ким Е Чжон.


Ким Е Чжон

Предаването на властта може да се случи само при смърт на настоящия президент или при неспособност да управлява страната по някакви причини. Източникът на изданието твърди, че оттогава много от заповедите към партийните дейци и към военните са се издавали лично от нейно име. През март тя е направила и първото си официално международно заявление.

БЛИЦ припомня, че преди дни американската телевизия CNN съобщи, че корейският лидер се намира в критично състояние след операция. Друг източник пък твърди, че независимо от недоброто здраве на председателя, още е рано да се говори, че то заплашва живота му.

По данни на южнокорейския сайт Daily NK, от 12 април държавният глава нееднократно е минал през процедури, свързани с лечение на сърдечно-съдовата система. Болестта се влошила заради непрекъснатото пушене, проблеми с килограмите и преумората от работата.Сега лидерът на Корея се възстановява от процедурите в резиденцията си, като по-голямата част от лекарите вече са се върнали в столицата.

В същото време обаче социалните мрежи изобилстват от непотвърдена информация, че е в кома или заразен от коронавирус.

Спекулациите за здравословните проблеми на Ким Чен Ун започнаха откакто той пропусна празненствата по случай рождения ден на дядо си - Ким Ир Сен на 15 април.

Четири дни по-рано той присъстваше на правителствените заседания, но после така и не се появи.

Никой официално не казва какво е накарало Ким да пропусне тази важна държавна церемония. В миналото, когато някой от държавните глави не се появяваше на подобни чествания, това винаги вещаеше само едно – дълбоки промени. Примерно, отсъствието на Ким Чен Ир на парада в чест на 60-тата годишнина от основаването на КНДР през 2008 година също породи много слухове, които после се потвърдиха. Президентът бе получил сърдечен пристъп, който в последствие му донесе и смъртта.

Както отбелязва Reuters, властите в Северна Корея изобщо не реагират на информациите за здравословните проблеми на Ким Чен Ун. Това е повече от необичайно.

В същото време в Южна Корея всяка информация за влошено състояние на Ким светкавично се опровергава от тамошните власти. „Няма никакви признаци, че състоянието му се е влошило, това е лъжа“, казва близък до южнокорейския президент, цитиран от агенцията „Енхап“.

Американският държавен глава Доналд Тръмп пък заяви, че ако състоянието на Ким действително е сериозно, той му желае оздравяване. Но след като изгледа информацията на CNN за влошеното здравословно състояние на севернокорейския президент, Тръмп заяви: „Когато CNN излиза със съобщения, аз много не им вярвам“.

Въпреки неизвестностите обаче интересът към сестрата Ким е повече от впечатляващ. Тя е на 31 години, заема поста първи заместник- директор на Трудовата партия. Заедно с брат си са завършили колеж в Швейцария. Сега е най-доверено му лице и се смята за втория по влияние човек в Корея.

Публиката разбра за нея по време на погребението на Ким Чен Ир през декември 2011 година. А за първи път бе публично спомената три години по-късно, докато придружаваше брат си за гласуването във Върховното народно събрание.

На 9 февруари 2018 година младата Ким присъства на церемонията при откриването на Олимпийските игри в южнокорейския Пьончан. Това беше и първия случай, в който член на династията Ким посети Южна Корея след Корейската война.

На следващия ден след церемонията в качеството на спецпосланник на брат си, тя проведе среща и с южнокорейския президент. Сестрата съпровождаше брат си и на двете срещи на върхя с Америка.

Независимо, че младата корейка изглежда най-вероятна претендентка за първия държавен пост, слухове въртят и други имена.

В страната съществува негласно правило, че първи ръководител може да е само този, който е от династията Ким.

Някои анализатори обаче са убедени, че страна като Корея не е още готова за жена - президент, затова и сестрата на сегашния президент дори да поеме функциите му, няма да се задържи дълго. Според тях тя ще остане като водач в рамките на някакъв преходен период, докато не се избере отново мъж, който най-вероятно ще е по-големия брат на Ким Чен Ун — Ким Чен Чхол. Той е средният син на Ким Чен Ир, на 38 години е, също е завършил в Швейцария, беше претендент за поста, но впоследствие го отстъпи на брат си.