САЩ са разработили план за действие, ако лидерът на Корейската народнодемократична република (КНДР) Ким Чен-ун почине, предаде Фокс нюз.

Базираната в Ню Йорк телевизия се позова на свой източник от американското разузнаване. Според събеседника на медията кончината на водача на азиатската комунистическа държава би предизвикала огромна хуманитарна катастрофа в северната част на Корейския полуостров. "Гладна смърт може да убие милиони хора. Липсата на храна може да стане повод за масово бягство в Китай", е посочил още информаторът.


По думите на източника американското правителство е предвидило при евентуално изостряне на обстановката в Северна Корея изпращане на хранителни продукти и медикаменти.

В плана, изработен във Вашингтон, е било заложено и тясно сътрудничество с Пекин за разрешаване на евентуалната кризисна ситуация. "Китайската народна република има и сухопътна,  и морска граници с КНДР. Освен това оказването на мащабна помощ на севернокорейците за САЩ би било огромно логистично предизвикателство", е добавил той.

Да припомним, Ким Чен-ун наскоро е бил приет в болница и му е била извършена операция на сърцето.