На 66 години след кратко боледуване почина Мартин Макгинес, бивш командир на Ирландската републиканска армия и бивш дългогодишен заместник първи министър на Северна Ирландия, предадоха световните агенции, като се позоваха на съобщение на партията на Макгинес Шин Фейн.
Макгинес бе ключова фигура през петте десетилетия на конфликта и последвалия го мир в Северна Ирландия. На 19 януари той обяви, че се оттегля от политиката и че няма да бъде начело на своята националистическа партия за местните избори през март. Той каза тогава, че заболяване, но също и политическата криза в Белфаст, довела до неговата оставка като заместник първи министър през януари, са го подтикнали да се оттегли от политиката няколко месеца по-рано от планираното.

Малко след като Макгинес се оттегли, неговата партия постигна голям пробив на изборите за парламент на Северна Ирландия. Мартин Макгинес е баща на четири деца, поет, шахматист, любител на риболова. Негови близки казват, че той винаги е искал да бъде посланик на мира, единството и помирението.