Северна Корея e изстреляла в четвъртък новоразработена зенитна ракета. Това съобщи държавната медия KCNA рано сутринта в петък.

Ракетата е последната от серията оръжейни тестове за страната само за септември.

Тестът, проведен от Академията за отбранителна наука, разработчик на военни оръжия, е имал за цел да потвърди практическата функционалност на ракетата-носител и цялостна бойна командна машина и бойни характеристики.

Изглежда, че севернокорейският лидер Ким Чен Ун не е присъствал.

Припомняме, че на 15 септември КНДР изстреля две балистични ракети към Японско море, които паднаха в изключителната икономическа зона на Япония. Според информация на Централната телеграфна агенция на Корея, изстрелванията са извършени от силите на новия железопътен ракетен полк на КНДР.

Според Комитета на началник щабовете на въоръжените сили на Южна Корея изстреляните ракети са прелетели около 800 км, височината на полета в най-високата точка е била 60 км.

На 28 септември за първи път бе тествана новата хиперзвукова ракета "Хвасон-8".

Разработката от КНДР на хиперзвукова ракетна технология се намира на ранен етап. Това бе посочено в разпространено в Сеул съобщение на Комитета на началник щабовете на въоръжените сили на Южна Корея.