Институциите в Северна Македония обявиха, че в началото на следващата седмица заведенията отново ще отворят врати за своите клиенти. За отваряне на границите все още е рано, защото в такъв случай ще пропадна голяма част от мерките, съобщи МИА.

Министърът на здравеопазването Венко Филипче заяви, че се очаква Комисията по заразни болести да вземе решение по този въпрос в петък.

Относно отварянето на границите, министърът заяви, че този въпрос трябва да се реши в координация със съседните държави. Това е била и причината да посети Гърция, където са обсъждани начините за преминаване на границата, необходимите тестове и безплатно здравно обслужване на заболял от коронавирус по време на престоя гражданин на другата държава. Очаква се отговорът на гръцката страна, поясни Венко Филипче.

Министерството на външните работи е провело срещи с повечето съседни държави, но Скопие ще изчака отговора на Атина, който ще бъде предложен и на останалите.

Трябва да се намери решение за по-лесно преминаване на границите с цел избягване на скупчване на много хора на едно място. Най-важният ангажимент е да се осигурят условия и пътуването на гражданите, и самият престой в другата държава да бъдат колкото е възможно по-безопасни.