Премиерът на Испания Мариано Рахой се отправя днес към Каталония, където ще подкрепи своята Народна партия в кампанията за предсрочните регионални избори на 21 декември. Това е първата визита там на Рахой, след като Мадрид разпусна парламента и правителството на областта заради опита за отделяне в независима държава.

Новината за визитата му идва само часове, след като в сърцето на Барселона вреше и кипеше, а пък преди това кметицата на града Ада Колау отправи тежко обвинение към Пучдемон.

Протести са планирани днес и в Брюксел, където се намира уволненият каталонски лидер Карлес Пучдемон. Снощи от белгийската столица той призова съмишлениците си да вдигнат заедно много шум и заяви: „Всички трябва да се вслушат в множеството гласове, които изпращат много ясно послание към испанската държава, че не можем да продължаваме така, към Европейския съюз - да спре да извръща поглед и към всички демократи по света - че достойните каталонци искат да определят сами и достойно бъдещето си“.

Социологически проучвания сочат, че жителите на Каталония, които са 7 милиона и половина са разделени поравно в предпочитанията си за отделяне или оставане в Испания.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Източник: БНР