Депутатът от партията "Слуга на народа" на президента на Украйна Владимир Зеленски - Александър Качура, предложи закупуване на ваксина срещу коронавируса от Русия, ако тя се окаже ефективна. Това заяви Александър Качура.

"Нямаме право да не се възползваме от възможността да спасим дори един човешки живот у нас. Ако руската ваксина покаже своята ефективност, има подходящи препоръки, ще бъдем задължени да преговаряме, ще бъдем задължени да закупим, вярвам", каза политикът.

Той добави още, че здравето и животът на гражданите трябва да бъдат основен приоритет за държавата.

На 6 октомври ръководителят на политическия съвет "Опозиционна платформа - за цял живот" (OCPL) Виктор Медведчук в разговор с руския президент Владимир Путин поиска да се разгледа възможността за доставка на руска ваксина за Украйна.

Украинският политик заяви, че той и семейството му са тествали ваксината върху себе си. Преди това Зеленски призна, че Украйна не може сама да разработва ваксини, но е готова да установи производството им у дома, ако се стигне до споразумение със страните производителки.

Той увери, че производството на ваксини в Украйна ще може да покрие вътрешните нужди на страната и обяви планове за създаване на изследователски център, който да разработва ваксини.

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че въпросът за доставките на ваксини зависи от позицията на украинското ръководство.

На 4 октомври министърът на здравеопазването на Украйна Максим Степанов обяви, че страната води преговори за закупуване на ваксина срещу коронавирус с всички големи компании в света, които са в третата фаза на нейните изпитания.