Голяма част от атаките срещу сървърите на немските държавни институции се извършва от руски хакери, смятат министърът на вътрешните работи на Германия Хорст Зеехофер и шефът на Федералното ведомство по информационна безопасност (BSI) Арне Шьонбом.

По думите на Зеехофер, цитиран от в. „Велт” и "Монитор", съществува голяма вероятност атаките да се извършват от руското ГРУ, но фактите, благодарение на които е стигнато до тези изводи, не могат да бъдат обнародвани.
Според Шьонбом неправилно е да се заявява за всеки опит за нападение, но пример за това е атаката срещу министерството на външните работи на Германия в края на  миналата година, като при това шефът на BSI смята въпросните атаки за неуспешни, защото количеството откраднати документи е незначително, а тези документи също така не са били с висока степен на секретност.

Според годишния доклад на BSI за състоянието на киберсигурността през последните месеци заплахата е станала по многостранна и динамична. Според статистиката в момента в киберпространството циркулират над 800 милиона вредоносни програми, като преди година те са били с 200 милиона по-малко, а всеки ден те се увеличават с по 390 000 нови.

Зеехофер е потвърдил, че зад част от хакерските атаки стои руското военно разузнаване – ГРУ.
Зеехофер възнамерява да разшири дейността BSI (става дума за подобряване на техническите възможности на службата, а броят на служителите ще бъде увеличен от 800 до 1300), полицията, криминалната служба и др.