Председателят на руската Държавна дума смята, че "Вашингтон е готов да направи всичко, за да запази властта си над света". Той посочва, че днес газът в САЩ струва 333 долара за 1000 куб. м. В същото време Вашингтон го продава на Европа "7,3 пъти по-скъпо, което прави икономиката на страните от ЕС неконкурентоспособна", ​​​​съобщават информационните агенции.

Съединените щати се стремят да запазят своята „власт над света“, като нанасят щети на страните от Европа и на практика ги обричат ​​на изолация. Това мнение изрази в петък председателят на Държавната дума Вячеслав Володин в своя канал в Telegram.

"Вашингтон обрича Европа на глад, студ и изолация. (...) Вашингтон е готов да направи всичко, за да запази властта си над света, жертвайки за това благосъстоянието на гражданите и икономиката на европейските страни", каза Володин.

По този начин, подчерта той, решенията на европейските държави да се откажат от руските енергийни ресурси, да прекратят икономическото сътрудничество с Русия, както и да забранят влизането на руснаци "са взети под натиск от Вашингтон".

Орбан: Светът не подкрепя САЩ и Украйна, щетите за ЕС ще са огромни

"Проводници на неговата политика в Европа са Англия, която изостави Европейския съюз, и страни, от чийто суверенитет остана само името: Литва, Латвия, Естония, Украйна. Полша, Чехия и Финландия влязоха в тази русофобска коалиция с надеждата да получат американска подаяние", смята Володин.

Председателят на Държавната дума посочва, че днес газът в САЩ струва 333 долара за 1000 кубически метра. В същото време Вашингтон го продава на Европа "7,3 пъти по-скъпо, което прави икономиката на страните от ЕС неконкурентоспособна". В същото време, подчерта Володин, инфлацията в европейските страни вече е достигнала рекордните 8,9%.

"Аномалната жега, която се разрази в Европа, удари силно селското стопанство. Реколтата е с 20% по-малко от миналата година. Има недостиг на електроенергия, цената на която се е увеличила шест пъти за една година", добавя Володин.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук