Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс е пътувал до Киев за десети път в рамките на две години на фона на проблемите в Конгреса с одобряването на помощта, съобщава "Ню Йорк Таймс".

Шефът на ЦРУ Уилям Бърнс тайно е посетил Украйна на 15 февруари, за да "успокои" лидерите на страната на фона на проблемите с договарянето на ново американско финансиране, пише изданието, позовавайки се на свои източници.

"В продължение на много години демонстрирахме ясен ангажимент към Украйна и това посещение беше още един силен сигнал, че ангажиментът на САЩ ще продължи", обяснява източник от разузнаването.

Според вестника това е десетото посещение на Бърнс в Украйна в рамките на две години.

Украинските разузнавачи питали американските си колеги дали ЦРУ ще ги изостави, ако се провалят. "Това се случи преди в Афганистан, а сега ще се случи и в Украйна", изразил опасения високопоставен украински офицер.

Както отбелязва изданието, преди Русия да започне военната си операция, по настояване на Бърнс малка група офицери от ЦРУ не се евакуирала заедно с останалите разузнавачи и дипломати, а се премества в хотелски комплекс в Западна Украйна.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук