Участниците в масовите протестни акции от Евромайдана, разиграли се в центъра на Киев през зимата на 2013-2014 година, са имали резервен план. За това разказва говорителят на Върховната Рада Андрей Парубий, който по онова време е бил комендант на Майдана.

"Когато започнаха разстрелите, не можеха да се правят никакви съвещания, вече беше започнал боят. Пъвите смъртни случаи бяха нещо наистина страшно - множество ранени, загинали... Това беше голяма трагедия, но нашата цел беше да удържим Майдана. И сега ще ви разкрия една тайна, нещо, което казвам за първи път - имахме резервен план. Ако станеше така,че Майданът се провалеше, трябваше да се преместим към Западна Украйна", разказва Парубий. 

Същността на резервния план била в това да се организира съпротивление срещу властите в страната, което да бъде разположено в град Лвов. 

"Доколкото всички съвети и администрации на Западна Украйна се намираха под нашия контрол, ние трябваше да организираме съпротивление там, в Лвов. Когато вечерта на 18 февруари 2014 година ме откараха в болница след отравяне с газ, получих сигнал: "Андрей, не се връщай на Майдана, веднага заминавай за Лвов и организирай там щаб", разкрива още Андрей Парубий.

Той не съобщава името на човека, който е трябвало да уреди превеждането му във Лвов. "Казах си - това е моят Майдан, няма да ходя никъде!" Изтръгнах системата от ръката си и се върнах на Майдан в центъра на Киев. Всичките ни сили бяха съсредоточени върху това да го удържим", спомня си Парубий.

"Идеята да се преместим в Лвов беше обсъждана в много тесен кръг. И сега дори не знам дали постъпвам коректно, говорейки за това. Ако тогава ни бяха нападнали с танкове, щяхме да отстъпим, но не можехме просто така да се разотидем", казва говорителят на Радата и добавя, че участниците в протестите просто са имали онова усещане, че наистина ще победят.



В края на 2013 и началото на 2014 година в цяла Украйна се проведоха антиправителствени акции на протести, получили наименованието Майдан или Евромайдан. Най-големите протести се проведоха на площада на Независимостта в Киев. В резултат на сблъсъците на протестиращите с полицията загинаха над 106 души. 

Именно тези събития доведоха и до бягството от страната на тогавашния президент Виктор Янукович.

Превод и редакция БЛИЦ