Шофьор на Tesla в Канада стана обвиняем по административно дело за опасно шофиране. Мъжът заспал зад волана и докато спи, електрическата кола ускорила до 140 километра в час.

Инцидентът е станал в южна Канада на магистрала на сто километра от Едмънтън. 20-годишният шофьор заспал по време на шофиране на Tesla Model S, а колата продължи да се движи на автопилот. Може би никой не би забелязал проблема, но колата ускори до 140 километра в час с разрешена скорост от 110, съобщава CBC News.

Според сержант Дарин Търнбул, който е забелязал нарушението, никой не е поглеждал през предното стъкло и не е следвал пътя.


"Работя в органите на реда повече от 23 години и повечето от тях в КАТ, но останах безмълвен. Никога не съм виждал подобно нещо. Досега нямаше такава технология", каза служителят на реда.

Високите технологии обаче не помогнали на водача да избегне процеса. Той бил обвинен в превишена скорост и опасно шофиране. Той ще бъде изправен пред съда през декември.

Понастоящем всички електрически превозни средства на Tesla все още не са проектирани да се управляват напълно самостоятелно. Водачът трябва да остане зад волана и да държи ръцете си върху него, за да се намеси в случай на опасна ситуация.

Наскоро електрическите автомобили бяха критикувани от независими природозащитници, тъй като обещаната екологичност на тези превозни средства е, меко казано, пресилена. Електрическите автомобили консумират енергия, генерирана главно от топлинни и водноелектрически централи, което от своя страна влияе негативно на околната среда.

Превод и редакция: БЛИЦ