Голяма акула мако е скочила върху яхта за чартърен риболов, на борда на която са били петима рибари, близо до град Уитиянга в Нова Зеландия. Хищната риба е заснета на видео, за което съобщава Daily Mail, цитиран от "Дарик".

Райън Черчес взел петима любители рибари, за да ловят кралска скумрия на борда на яхтата си Churchys Charter NZ. Докато един от групата вади улова от водата, е уловена акула мако, за която се твърди, че е най-бързата акула в света.


Собственикът на лодката предупредил пътниците, че трябва да се отдръпнат, ако акулата изскочи от водата. След 30 секунди тя наистина скача на носа на яхтата.

Акулата е била дълга около два метра и половина и е тежала около 150 килограма. Хищната риба е заснета на видео, докато се извива на носа на лодката, опитвайки се да се върне обратно във водата. От пътниците и капитана я е деляло само тънко предно стъкло.

Инцидентът е заснет на видео. На кадрите се чува силен взрив, след което камерата се завърта и показва акулата, която се извива в предната част на лодката. Мако се извива на носа на лодката в продължение на около две минути, докато пътниците наблюдават спектакъла онемели.

Черчес, рибар с 20-годишен стаж, казва, че за първи път вижда акула да скача в лодка. Опитал се да се намеси, за да помогне на хищната риба, без да се страхува от острите ѝ зъби. В крайна сметка акулата успява да скочи във водата.

Акулите мако живеят близо до повърхността на водата и често се срещат край бреговете на Нова Зеландия. Хищниците могат да скочат до 10 метра във въздуха, когато са уловени в мрежа. Средната дължина на акулата мако е от 2,5 до 3,2 м, а теглото ѝ варира от 135 до 230 кг.

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук